Zmajevi još imaju šansu za plasman na Euro kroz kvalifikacije

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine i dalje ima šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije. Šansa je mala, ali ipak postoji.S obzirom da je Italija večerašnjom pobjedom u Finskoj (2:1) upisala i šestu pobjedu iz isto toliko susreta, možemo slobodno reći kako su Azzurri osigurali plasman na Euro sa prvog mjesta kvalifikacione grupe J.

To znači da će se za drugo mjesto koje također vodi na Evropsko prvenstvo boriti Finska (12 bodova), Armenija (9), Bosna i Hercegovina (7) i Grčka (5).

Naša selekcija do kraja kvalifikacija igra protiv Finske i Italije kući, te u gostima kod Grčke i Lihtenštajna. U slučaju svih pobjeda našoj selekciji bi trebao još jedan poraz Finske, te da Armenija ne osvoji više od devet bodova iz preostala četiri susreta.

U slučaju poraza od Finske, Zmajevima bi odgovaralo jedino da Finci izgube sve preostale utakmice do kraja, uključujući i domaći duel protiv Lihtenštajna, za što su šanse mikroskopski male, tako da bismo se i definitivno oprostili od borbe za Euro i plasman na smotru najboljih selekcija na Starom kontinentu morali tražiti kroz baraž Lige nacija.

Raspored utakmica

7. kolo (12. 10.)

BiH – Finska
Lihtenštajn – Armenija
Italija – Grčka

8. kolo (15. 10.)

Grčka – BiH
Finska – Armenija
Lihtenštajn – Italija

9. kolo (15. 11.)

BiH – Italija
Armenija – Grčka
Finska – Lihtenštajn

10. kolo (18. 11.)

Lihtenštajn – BiH
Grčka – Finska
Italija – Armenija

Izvor:Klix.ba