Zenička Željezara pred gašenjem

Ako se šta radikalno ne promijeni u narednim danima, odnosno ako Federacija BiH kao vlasnik imovine zeničke Željezare hitno ne pomogne, ovo preduzeće će uskoro biti u stečaju.

 

Esad Skomorac, predsjednik Sindikata Željezare, potvrdio je za Oslobođenje da je definitivno kompanija ArcelorMittal Zenica u utorak raskinula ugovor za ishranu svojih radnika u željezarskom restoranu, što je bilo i najveći prihod Željezare, te da su uposleni u radnim jedinicama Ishrana i Građevinska operativa poslati kućama na privremeni prekid rada ili tzv. čekanje.

Čekanje

– Sindikat je u srijedu potpisao sporazum sa upravom preduzeća za radnike koji se upućuju na privremeni prekid rada. Dogovoren je koeficijent 1,62, što je u odnosu na raniji period, kada su ljudi slani kućama, povećanje za radnike. Visina naknada bi trebala da iznosi od 350 do 450 maraka, zavisno od radnog mjesta, školske spreme i drugih stvari, kazao je Skomorac.

Pomenute dvije jedinice su upravo one koje su i zarađivale novac Željezari, odnosno stvarale veći dio prihoda ovoj firmi. Radi se o 160 radnika.

– Trebala bi se održati sjednica Nadzornog odbora Željezare i da se daju dalje smjernice. Da li će biti donesena odluka o stečaju, ne znam, objasnio je Skomorac.

Radnici Željezare u nekoliko navrata su protestovali pred direkcijom firme. Za stanje u kojem su se našli krive dugogodišnjeg generalnog direktora Safeta Berbića, Nadzorni odbor i Vladu Federacije BiH.

– Mi smo u stopostotnom vlasništvu Vlade FBiH. Mislim da su oni kao naš vlasnik morali da više vode računa o nama. Istina, dosta toga je naslijeđeno od prethodnih vlada. Naslijeđene su velike finansijske i kadrovske dubioze koje su sve vrijeme pratile Željezaru. To je na kraju dovelo i do stečaja. Kako stvari stoje, odnosno ako federalna Vlada ne učini neke radikalne stvari koje bi nam pomogle, bojim se da ćemo morati u stečaj, naglasio je Skomorac.

Stečaj

Sindikat je pozvao radnike koji imaju izvršne presude da stopiraju naplatu na tri mjeseca, da bi se deblokirao račun firme i da bi radnicima dali po jednu i po platu. Međutim, radnici su to odbili. Radnici Željezare 22. augusta su dobili polovicu plaće za decembar 2016. Staž im nije uvezan posljednjih 16 godina.

Skomorac je objasnio da je Vlada FBiH donijela odluku 10. decembra 2015. godine da će Željezari Zenica vratiti 50 miliona KM duga na taj način da bi izmirili obaveze Željezare prema Poreznoj upravi FBiH. Radi se o dugu od 50 miliona KM nastalom pri formiranju BH Steela, kad je od Željezare Zenica uzeto 50 miliona KM i država je vratila dug Kuvajtu. To Vlada FBiH nikad nije ispunila.

(Business magazin)