Zeničanin obolio od svinjske gripe, liječnici mu se bore za život!

Jedna osoba prebačena je u UKC Sarajevo zbog komplikacija i teškog stanja izazvanog oblikom gripe H1N1 (svinjska gripa) iz Službe za zarazne bolesti Županijske bolnice u Zenici, potvrdila je za Avaz Aida Buro, glasnogovornica zeničke bolnice.

Prema podacima iz ove službe, do petka poslije podne Zavodu za javno zdravstvo ZDŽ prijavljena su 22 registrirana slučaja gripe, ali se oni ne mogu dovesti u vezu s formom epidemije, kao ni konkretnim H1N1 virusom.

Muškarac S.I. iz Zenice, zaražen virusom H1N1, u teškom je zdravstvenom stanju, a liječnici u Sarajevu se bore za njegov život. Kako se doznaje, liječnici su pregledali njegovu suprugu i kćerku, a provjereno je stanje i na njegovom radnom mjestu, jer je dolazio u kontakt s velikim brojem radnih kolega i sugrađana.

– Prijavljivanje gripe počinje od 40. tjedna prethodne do 20. tjedna ove godine. S područja naše županije Institutu je do sada prijavljeno 11.230 akutnih respiratornih oboljenja (oboljenja dišnih organa), od čega su 2.365 oboljenja sličnih gripi, a 24 teških akutnih respiratornih infekcija, navodi se u priopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDŽ.

Kako dodaju, prema ovim podacima, još se ne može govoriti o epidemiji.

– Međutim, u veljači se očekuje snažniji val gripe te zbog povećanja broja oboljelih očekuje se veći broj kompliciranih slučajeva, navode iz Zavoda.

U KBZ-u su demantirali navode s društvenih mreža o četiri smrtna slučaja od svinjske gripe, navodeći da se vode egzaktni podaci te prati stanje oboljelih.

Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, jučer nije mogla govoriti o tome postoji li, eventualno, više registriranih slučajeva u FBiH.

(VL)