Zenica: Recesija prepolovila broj djece u vrtićima

S viškom radnika i u starim, u većini slučajeva dotrajalim, objektima Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica bori se sa sve većom konkurencijom u, u međuvremenu otvorenih, pet privatnih vrtića. Posljednji put u red za smještaj u vrtićima zenički su mališani, ali ti su već i odrasli i imaju i svoju djecu, čekali još prije rata. Zbog toga je u funkciji samo šest vrtića dok ih pet – “Ciciban”, “Lipa”, “Sead Škrgo”, “Kekec” i “Kanarinac” više i nisu u funkciji.

Zlatno vrijeme

– Bilo je to zlatno vrijeme za ovu ustanovu. Prije rata smo na smještaju imali oko 1.600 djece, ali tada je i 23.000 naših sugrađana radilo u Željezari. Rat, nezaposlenost, pad standarda i nataliteta najviše su nas pogodili. Posljednji nam je udarac zadala i recesija, zbog koje smo s više od 600 djece te 2008. spali na 315 – kaže direktorica Edina Hodžić. Ona dodaje i da je u privatnim vrtićima ukupno smješteno još oko 200 djece. Veliki odliv djece, a samim tim i pad prihoda, imali su i 2004. godine, na početku devetogodišnjeg obrazovanja za osnovce, kada su izgubili generaciju šestogodišnjaka. Spasio ih je novac iz općinskog proračuna kada su umjesto 300.000 KM dobili 600.000.

Sudske presude 

– S obzirom na to da imamo 71 uposlenog radnika, nama proračunski novac nije dostatan za normalan rad. Stigle su nas i pravosnažne sudske presude za neisplaćene plaće radnicima, u iznosu od oko 70.000 KM. Međutim, ovi problemi ne utiču na stručno-odgojni rad s djecom u našim vrtićima, jer nam i roditelji u kojima imamo odlične partnere i prijatelje vjeruju. Zato se i ne ljute kada, naprimjer, zatražimo da za svoju djecu donesu toaletni papir, jer je njegova nabavka za nas veliki izdatak – kaže Hodžić. Sada u zeničkim vrtićima, međutim, željno iščekuju i realizaciju projekta o 150 sati obveznog predškolskog obrazovanja za buduće osnovce, jer će tako dobiti i nešto novca iz kantonalnog proračuna.
Zgrade kao vojarne

U vrtiću “Pinokio” u tijeku su radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže, koja je potpuno dotrajala, što će platiti Općina iz fonda za kapitalne investicije. – Radovi će koštati oko 50.000 KM. O izgradnji novih zgrada nema ni govora, ali moj je san da naš grad dobije jedan vrtić, naprimjer, u obliku „lego kockica”. Sve naše sadašnje zgrade su iz socijalističkog perioda i, praktično, više liče na vojarne – kaže Hodžić.
Mjesečno 120 KM

Roditelje provedeni dan mališana u njihovim vrtićima košta oko 5,7 KM (120 KM mjesečno), za što uz odgojno-obrazovni rad dobiju doručak, ručak i dvije užine. U programu rada imaju i produženi boravak školske djece, koji košta 150 KM, a sklopu kojeg odvoze i dovoze djecu u školu, te im pomažu i u radu zadaće.