Zdravi tijekom zime: Namirnice za jak imunitet i zdravo srce

Zdrav imunološki sustav vrlo je važan u zaštiti našeg organizma od niza bolesti, a prve posljedice obično se osjete u zimskim danima. Recept za dobro zdravlje i izbjegavanje zimskih bolesti je zdrava o izbalansirana prehrana, dovoljno kvalitetnog sna i umjerena fizička aktivnost. Za dobar imunitet treba jesti namirnice domaćeg podneblja, svježe kuhane, odnosno spravljene kod kuće, pri čemu treba voditi računa da načinom pripreme ne uništimo vrijedne sastojke. 

Jedan od najvažnijih sastojaka za očuvanje imuniteta je beta glukan. On je dugolančani polisaharid kojeg u prirodi možemo pronaći u žitaricama poput zobi, ječma, reishi, shiitake i maitake gljivama i nekim vrstama algi.

Vitamin C, jedan je od vitamina čiji unos zimi, kroz prehranu, može biti značajno smanjen upravo zbog nedostatka svježeg voća i povrća te preduge termičke obrade namirnica.

Izbjegavajte stres i dovoljno spavajte. Nemojte piti alkohol ili ga pijte umjereno. To znači popiti jednu čašu vina na dan – neke su od smjernica za zdravo srce koje je izdvojio. 

Naslijeđe je rizični faktor na koji se ne može utjecati, ali promjenom životnih navika možemo utjecati na razvoj hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, kolesterola i pretilosti. Krvni tlak ovisi o dva čimbenika: o snazi srca koje pumpa krv u tijelo i o širini arterija. Optimalan arterijski krvni tlak je manji od 120/80 mmHg.

Niskotlakaši trebaju izbjegavati sol, gotovu hranu i suhomesnate proizvode. Umjesto da ju sole, hranu trebaju obogatiti začinima poput bosiljka, origana, kurkume i kajenskog papra. Mediteranska prehrana se smatra najboljim izborom za zdravlje i očuvanje srca i krvnih žila.

24 SATA