Zbog raspirivanja mržnje u G. Vakufu/Uskoplju Adisu Pokviću prijeti zatvorska kazna od jedne do pet godina

Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužiteljstvu.

Adisu Pokviću iz G. Vakufa/Uskoplja prijeti zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora jer je na kući svoje obitelji i pet automobila parkiranih u dvorištu među kojima je i njegov automobil 5. kolovoza ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka i koje veličaju genocid u Srebrenici. Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije gdje živi.

Pokvić je čak medijima davao i izjave o tom događaju, iako je znao da je policiji upućena lažna prijava jer je on počinitelj. Pokvić je na ispitivanju u policiji priznao da je on ispisao te poruke i time počinio kazneno djelo iz člana 163. stav 1. Kaznenog zakona FBiH.

“Tko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”, precizirano je Kaznenim zakonom, prenosi Dnevni avaz.

Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužiteljstvu.

Ovaj incident unio je nemir među stanovnike G. vakufa/Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Općinski načelnik Sead Čaušević osudio je ovaj događaj te zahvalio svim vjerskim službenicima, članovima Općinskog vijeća, političkim strankama i građanima koji su svojim djelovanjem doprinijeli smirivanju tenzija čime je potvrđeno da je općina G. Vakuf/Uskopje primjer suživota i tolerancije. Čaušević je istaknuo da se odnosi među stanovništvom G.Vakufa/Uskoplja grade već godinama te da ih ovakvi incidenti neće poremetiti.