Sport

Zbog čega je nogomet tako skup

Prepuni stadioni, milijuni TV-gledatelja, snažna prodaja reklamnih artikala… Što si još više mogu poželjeti klubovi njemačke Bundeslige? Odgovor je jednostavan: još više novaca kako bi izašli na inozemno tržište. Četiri njemačka kluba je prije nekoliko dana britanska tvrtka Deloitte stavila na popis 20 najbogatijih europskih klubova: Bayern München, Hamburg, Schalke i Stuttgart. Iako su klubovi njemačke Bundeslige prošle sezone dostigli rekordni promet od više od dvije milijarde eura, zabilježili su istovremeno i prvi gubitak.

Popularni njemački nogomet
Njemački je nogomet popularniji no ikad. Ali nikad nije bio ni skuplji. A iskreno govoreći, Bundesliga je sitniš u usporedbi s britanskom “Premier Leagueom” pa čak i španjolskom “La Ligom”. Sedam britanskih klubova je ušlo na popis Deloitte, ali netto gubitak Premier Leaguea je 4 milijarde eura. Španjolska je slijedi s gubicima od 3 i pol milijarde eura. Jedan od glavnih razloga zbog kojeg je nogomet postao tako skup je i nešto što je srž samog sporta: natjecanje. Pobjednički klubovi se natječu oko nadarenih igrača, koje ne dobivaju besplatno. A cijene tih igrača su zadnjih godina otišle nebu pod oblake.
Transferi i plaće
Zadnji poznati primjer: ruski milijarder Roman Abramovič, vlasnik londonskog kluba Chelsea, platio je ovog mjeseca 50 milijuna funti kako bi od Liverpoola kupio Fernanda Torresa. Time je srušio rekord pri kupoprodaji igrača među britanskim klubovima. Klubovi s bogatim vlasnicima poput Abramoviča, a u Europi ih ima nekoliko, plaćaju milijune za transfere i nekako se nose sa svojim velikim gubicima. Većina ostalih međutim zapada u dugove dok pokušavaju živjeti iznad svojih mogućnosti. Podaci koje je iznijela UEFA za 2009. pokazuju da su plaće u prosjeku iznosile gotovo dvije trećine klupskih troškova. Ukoliko njemački klubovi žele biti konkurentni u Europi trebali bi učiti od Bayern Münchena, kažu stručnjaci koji ovaj klub smatraju jednim od najbolje vođenih klubova u Europi. Stadioni se ne mogu napuniti više od toga koliko imaju mjesta. Rast treba tražiti izvan granica Njemačke. “Bundesliga se mora širiti prema van, kao što to rade britanska i španjolska liga. Moraju pridobiti fanove koji žele kupovati njhove reklamne proizvode i gledati prijenose utakmica”, tvrdi profesor ekonomije na Sveučilištu Duisburg-Essen Tobias Kollmann. Prodaja prava na TV-prijenose televizijskim kućama kao što je Sky, nosi ligama u Britaniji, Italiji i Španjolskoj puno novaca. No u Njemačkoj je “pay-TV” daleko od razvijenog posla. “Tu nema kulture plaćene televizije. Imamo mnoštvo besplatnih kanala i budući da ionako već moramo plaćati TV-pretplatu većina ljudi ne želi još dodatno plaćati neke servise”, kaže direktor sportske biznis-grupe u minhenskom uredu tvrtke Deloitte.
(Deutsche Welle)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend