ZASTUPNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: Prihvaćena tri zakona koja se odnose na branitelje

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jučer su na sjednici prihvatili tri predložena zakona koja se odnose na braniteljsku populaciju.

 

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je istaknuo da su Izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji urađene radi provođenja presude Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da cenzus uveden na primanja dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

– Briše se član 5a Zakona koji je propisivao cenzus – rekao je Bukvarević.

Naveo je da se predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata namjerava otkloniti diskriminacija i neujednačena prava pripadnika braniteljske populacije.

– Diskriminacija korisnika mirovine dogodila se donošenjem navedenog zakona. Do donošenja ovog zakona mirovine su se ostvarivale pod tzv. uredbama pod određenim uvjetima, a tim novim zakonom određenom broju korisnika je smanjena mirovina pa čak i do 50 posto. Izmjenama i dopunama osigurat će se vraćanje mirovina na staru razinu – potvrdio je Bukvarević.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji omogućava se uspostava i objavljivanje dva registra, korisnika prava i pripadnika Oružanih snaga BiH. – Resorno ministarstvo i Vlada FBiH podržavaju upostavu ovih registara.

Pored ovoga, ovaj prijedlog zakona daje definicije branitelja, organizatora otpora, dobrovoljca, veterana obrambeno-oslobodilačkog rata jer su proglašeni neustavnim – dodao je Bukvarević. Naglasio je da je uspostava registra jedan od zahtjeva demobiliziranih branitelja koji prosvjeduju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

/Fena/HMS/