Zanimanja koja se najviše traže: Koju školu ili fakultet upisati

Agencija za rad i zapošljavanje BiH ponovo je prikupila i objavila podatke zavoda i službi zapošljavanja o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini, a na osnovu podataka s evidencija nezaposlenih osoba.

Bliži se početak upisa u srednje škole i fakultet, a navedeni podaci prikupljeni su s ciljem da se olakša odluka maturantima šta je najbolje upisati.

Statistika nezaposlenih

Na internetskoj stranici Agencije dostupni su podaci o pet najbrojnijih zanimanja u oba entiteta, svih deset kantona, kao i u Brčko distriktu.

Kada je riječ o top pet zanimanja s evidencija nezaposlenih lica, uzimajući u obzir VSS, u Kantonu Sarajevo su to ekonomisti, pravnici, politolozi i novinari. Tu su i nastavnik razredne nastave, nastavnik predškolskog obrazovanja i građevinski inžinjer.

Kada je riječ o srednjim školama, maturant gimnazije, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, tekstilni tehničar i medicinska sestra su na top pet zanimanja s evidencija nezaposlenih lica.

Najveća potražnja

U 2023. godini najveća potražnja u Sarajevu bila je za doktorima medicine i stomatologije, zubotehničarima, tekstilnim, mašinskim, grafičkim tehničarima, elektrotehničarima, fizioterapeutima, prodavačima, kuharima, bravarima, frizerima i vozačima motornih vozila.

Kada je riječ o manje traženim zanimanjima, prema podacima agencije za rad i zapošljavanje BiH, to su: profesori stranih jezika, inžinjeri drvne tehnologije, hidrološki tehničari, krojači, optičari, njegovatelji djece, limari i druga.

Ove informacije na najbolji način oslikavaju stanje na tržištu rada u smislu potreba za radnom snagom, odnosno viškova radne snage.