Zakon o radu FBiH objavljen u Službenim novinama

Novi zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine objavljen je jučer u Službenim novinama Federacije BiH i stupa na snagu za osam dana.

Donesen je 31. ožujka izglasavanjem u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Bio je to drugi put da se Dom naroda izjašnjava o njemu, prvi put 30. srpnja prošle godine.

Ustavni sud FBiH je, međutim, u veljači ocijenio da srpanjska sjednica, u dijelu u kojem je odlučivano o zakonu, nije održana u skladu s Poslovnikom, a time ni Ustavom FBiH.

Do očitovanja Ustavnog suda je došlo jer mu se ubrzo nakon srpanjskog zasjedanja obratila grupa delegata iz opozicionih stranaka, žaleći se da nisu dobili dovoljno propisanog vremena za predlaganje amandamana.

Sud je naložio poštivanje procedure Doma naroda, pa je 31. ožujka 2016. ponovno stavljen na dnevni red i konačno donesen. Bilo je vremena i za podnošenje amandmana. Delegat Aner Žuljević podnio ih je više od 20, ali nisu dobili većinsku podršku ostalih članova Doma.

Tako je Zakon 31. ožujka donesen u istoj varijanti u kojoj su ga 30. srpnja 2015., u Federalnom parlamentu odobrili Dom naroda, dan kasnije i Predstavnički dom.

Za stupanje na snagu ovog, kao i svakog drugog zakona, neophodno je bilo da ga oba doma odobre u istovjetnom tekstu.

Nakon izglasavanja Zakona o radu 31. ožujka, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da Vlada ostaje otvorena za njegove eventualne izmjene.

Kazao je i da u prijedlozima delegata Žuljevića ima dobrih ideja.

Izvor: vijesti.ba