Zajednica radioamatera Herceg Bosne proslavlja 26. obljetnicu postojanja

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) proslavit će 26. obljetnicu postojanja u Parku prirode Blidinje 3. kolovoza.

Radioamaterski susreti mjesto su gdje se uz radioamaterske teme sudionici upoznaju s novitetima iz svijeta tehnike. Na tradicionalnom okupljanju na Blidinju sudjelovat će veliki broj radioamatera iz BiH i Republike Hrvatske, najavili su organizatori.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne udruga je radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova. Djeluje od 1992. godine, a 1993. godine obavljen je registracija. Utemeljitelji Zajednice radioamatera Herceg Bosne bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane.

Zajednica radioamatera Herceg-Bosne djeluje i razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija, a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečajeve i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio-tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike, što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inženjerstvu, industriji te javnim servisima.

Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije te spašavali živote u nesrećama.

Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) obavila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tzv. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije, priopćeno je iz te udruge.

(Dnevnik.ba)