Votka nije samo za piće: Evo za što još može poslužiti

Votka je također prozirna, netoksična tekućina koja ne ostavlja tragove

Votka je poprilično popularno alkoholno piće koje mnogi često odabiru kada piju. No, jeste li znali da ona ima još nekoliko koristi? Ovo alkoholno piće služi kao višenamjensko sredstvo za čišćenje i može se koristiti za čišćenje, sjaj, odmašćivanje, dezinfekciju i poliranje raznih predmeta u vašoj kući. Štoviše, ovo čarobno sredstvo za čišćenje brzo se suši i ne ostavlja nikakav intenzivan miris.

Votka je također prozirna, netoksična tekućina koja ne ostavlja tragove, što je čini boljim izborom od jakih sredstava za čišćenje na bazi kemikalija. Odlično je kod vodke što jednako dobro djeluju i jeftine boce, koje se možda ne možete natjerati da popijete.

Čaše bez mrlja: Naslage od tvrde vode i naslage minerala na vašim opranim čašama mogu biti svakodnevna pojava jer takve tvrdoglave tragove nije lako ukloniti i ne nestjau u perilici suđa. Pomiješajte vodu i votku u omjeru 1:1 i dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa u smjesu. Sada prenesite ovu otopinu u bocu s raspršivačem i pošpricajte je po staklenom posuđu s kojeg želite ukloniti tragove. Udio alkohola u votki otpustit će zalijepljene naslage i olakšati brisanje površine. Upotrijebite čistu krpu od mikrovlakana kako biste osigurali da ne ostanu dlačice. Ovo možete koristiti čak i za uklanjanje tragova na prozorima, ogledalima i naočalama.

Uklonite neugodne mirise iz tapeciranog namještaja: Tapecirani namještaji nakupljaju prašinu i prljavštinu tijekom vremena, zbog čega imaju neugodan miris.Napunite bocu votkom i poprskajte je izravno na smrdljivi namještaj. Ideja je zamagliti lagano poprskati po tkanini, a ne potopiti ju. Iako ima jak miris izravno iz boce, nećete ga moći osjetiti nakon što ispari. Vodka je izvrsno rješenje jer upija čestice koje uzrokuju neugodan miris, podižući ih s presvlake dok isparava. Također odlično uklanja mirise dima iz vašeg namještaja.

Napravite osvježivač zraka: Uzmite bočicu s raspršivačem i ulijte 90 mililitara votke, šalicu i pol filtrirane vode i 20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Možete čak kombinirati nekoliko različitih mirisa ulja kako biste stvorili jedinstvenu aromu za svoje skromno prebivalište. Zatim lagano pošpricajte prostoriju. Sadržaj alkohola u votki ubrzat će proces difuzije i pomoći vam da brzo uklonite neželjene mirise. Nakon što završite, spremite bočicu s raspršivačem na hladno, suho i tamno mjesto kako biste spriječili kvarenje eteričnih ulja.

Vratite sjaj svojem nakitu: Redovito nošenje nakita ga dovodi u doticaj s tjelesnim mastima, znojem, umjetnim mirisima i zagađivačima u zraku, koji prigušuju njihov sjaj. Prije nego što izbacite metalne komade ili platite draguljaru da vam ih očisti, natočite malo votke u čistu čašu. Zatim stavite prljavi predmet u čašu i ostavite da odstoji oko 15 do 20 minuta. Alkohol će razgraditi prljavštinu, vraćajući vašem nakitu sjaj. Nakon isteka vremena operite ga vodom i osušite čistom krpom od mikrovlakana. Ovu metodu također možete koristiti da udahnete novi život prljavom srebrnom posuđu i uklonite hrđu s kućanskih predmeta.

Odmastite kuhinjske ploče i nape: Ako imate posla s tvrdokornim masnim mrljama, koristite votku u čistom obliku da odmastite ljepljive površine. Ali ako situacija nije strašna, pomiješajte votku s vodom u omjeru 1:1 i poprskajte područja koja treba dobro izribati. Alternativno, možete namočiti spužvu u alkohol i njome obrisati prljava mjesta. Kad završite, dajte mu nekoliko sekundi da proreže masnoću prije nego što obrišete mrlje. Votku možete koristiti i za odmašćivanje karameliziranih tava i posuđa.

Uklonite ljepljive etikete: Natopite papirnati ubrus votkom i stavite ga na ljepljivu naljepnicu. Ostavite da odstoji nekoliko sekundi ili minuta, ovisno o tome koliko je ljepilo tvrdoglavo. Nakon što osjetite da naljepnica popušta na predmetu, protrljajte namočenim papirnatim ručnikom po površini, što će stvoriti dovoljno trenja da je uklonite. Međutim, ovaj napitak možda nije najbolja opcija za materijale kao što je drvo, stoga provedite test na licu mjesta kako biste olabavili ljepilo prije nego što ostavite ručnik natopljen votkom na predmetu.

izvor: večernji.ba