Von der Leyen potvrdila: Dat ćemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se obratila u Europskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU.

Von der Leyen je kazala kako je BiH u posljednjih godinu dana napravila najveći napredak u prethodnih 10 godina kada je riječ o EU putu.

Ona je nabrojala listu stvari koje smo uradili na putu ka EU, među kojima je usvajanje sporazuma sa Frontexom, Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranje terorizma.

Upravo zbog tih pozitivnih procesa aktuelne vlasti koje je Von der Leyen pozdravila, EU će dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. No, nije istaknuto da li ćemo odmah nakon donošenja odluke 21. ožujka dobiti i datum Međuvladine konferencije na kojoj bi i službeno ušli u pregovore.
Evo što je rekla u dijelu govora o BiH

Danas donosimo izvješće o Bosni i Hercegovini napredak. To je činjenična analiza najnovijih događaja. I daje vrlo jasnu sliku. Od kada smo dobili kandidatski status, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne korake prema nama. Više napredak je postignut u nešto više od godinu dana nego u više od desetljeća. Prvo, Bosna i Hercegovina je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, zemlja usvaja važne zakone, poput o sprječavanju sukoba interesa koji je bio u zastoju sedam godina i zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma. Treće, njegovo upravljanje migracijskim tokovima nastavlja se poboljšavati, a pregovori o sporazumu o Frontexu sada su spremni za početak nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački mandat. Četvrto, Ministarstvo pravosuđa dalo je suglasnost da se u domaće kaznene evidencije uvrste presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. I peto, o dijalogu i pomirenju, novi upravni odbor za izgradnju mira upravo je postao operativan. Naravno, potreban je veći napredak za pristupanje našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije za članstvo i težnju svojih građana da budu dio naše obitelji. Zbog toga ćemo danas odlučiti preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Poruka koja dolazi iz Bosne i Hercegovine je jasna. Stoga i naša poruka mora biti jasna. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji.

“Dobra vijest! Odlučili smo preporučiti Europskom vijeću da da BiH zeleno svjetlo za početak pregovora sa BiH”, kazala je von der Leyen nakon čega je uslijedio pljesak.

Europsko vijeće će 21. ožujka 2024. donijeti odluku o ulasku BiH u procese pregovore, koja se očekuje da bude pozitivna, pogotovo nakon najave predsjednice Europske komisije da će oni odobriti naš pregovarački status i preporučiti ga Vijeću.

izvor:večernji.ba/radiovitez.ba