Vlada SBK-a ponudila novi prijedlog Kolektivnog ugovora koji je sindikatima neprihvatljiv

Jučerašnji pregovori u Travniku između pregovaračkih timova Vlade SBK-a i Koordinacije sindikata obrazovanja koja djeluju na prostoru Srednjobosankog kantona završeni su bez dogovora.

 


Nakon što je prije dva mjeseca usuglašen Kolektivni ugovor između dva pregovaračka tima, Vlada SBK-a na sjednici nije prihvatila Kolektivni ugovor i početkom ovog tjedna dostavila je potpuno novi prijedlog Kolektivnog ugovora. Konačna verzija ovog Kolektivnog ugovora uručena je predstavnicima četiri Sindikata obrazovanja koji djeluju u SBK-u.

Vlada i dalje ostaje u pregovaračkom procesu i mi ćemo i dalje insistirati na zakonitim prijedlozima granskih kolektivnih ugovora u obrazovanja. Ponudili smo danas sindikatima zakonitu verziju zakonitih granskih kolektivnih ugovora i tražimo da sindikat u što kraćem roku dostavi svoje mišljenje, izjavio je nakon pregovora Tahir Lendo, premijer SBK-a, koji je na početku pregovora zamjerio sindikatima na ishitrenoj reakciji i nekorektnom medijskom nastupu.

Predstavnici sindikata smatraju kako su pregovori završeni i kao je nova verzija Kolektivnog ugovora o koja je napravljena bez sudjelovanja sindikata također neprihvatljiva. –

Danas smo vidjeli da pregovarački tim Vlade SBK-a nema jedinstven stav. Premijer insistira na jednoj opciji koja je nama poturena od lica koja apsolutno nisu članovi pregovaračkog tima. Došlo je do drastičnog narušavanja Zakona o radu u dijelu koji je odnosi na stečena prava. S obzirom daje do početka školske godine ostalo još dvadeset dana, nadamo se da će Vlada ovo razmotri i da neće biti jednostran stav premijera, kazao je Abduilah Serezlija, dopredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK-a.

Podsjećamo, zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora sindikati obrazovanja najavili su štrajk upozorenja za prvi dan nove školske godine 4. rujna.

(vitez.info)