Vlada FBiH odobrila 60.000 KM za rješavanje problema u Vitezitu

Prihvativši informaciju o ugroženom sigurnosnom stanju u PS Vitezit d.o.o. Vitez, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da Federalnom ministarstvu financija podnese zahtjev za dodjelu sredstava iz Tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2019. godinu za isplatu sredstava u iznosu od 60.000 KM za financiranje troškova rada unutarnje zaštitarske službe u predstečajnom i stečajnom postupku.

Vlada FBiH razmotrila je danas Informaciju o stanju sigurnosti u Vitezitu, nakon što je Unutarnja zaštitarska služba najavila da će napustiti svoja radna mjesta, jer su im, kako tvrde, tijekom ove godine isplaćene samo dvije plaće.

Ministar Nermin Džindić kazao je kako je Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zaprimilo akt od Ministarstva unutrašnjih poslova SBK, a potom i od uprave Vitezita da je u ovoj firmi obustavljen proces pokretanja stečaja.

“Ne znamo iz kojeg razloga, budući je Vlada FBiH ranije dala suglasnost da se ide u ovaj proces na zahtjev uprave Vitezita i direktora Josipa Rajića“, kazao je Džindić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je rekao, budući da stečaj nije pokrenut, proizvodnja je zaustavljena.

“Imamo problem sa agencijom koja radi zaštitu i čuvanje kompletnog inventara, kao i područja koje je jako riskantno, jer se radi o eksplozivnim materijalima“, napomenuo je resorni ministar.

Kako bi novonastali problem bio riješen, Vlada FBiH danas je zadužila Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da putem zahtjeva prema Ministarstvu financija traži iznos od 60.000 KM iz tekućih rezervi, te da ta sredstva u svrhu financiranja troškova rada unutarnje zaštite u Vitezitu dodijeli Općini Vitez, budući su ovoj firmi blokirani i standardni i namjenski računi.

“Ministarstvo financija će na osnovu naših prijedloga prebaciti sredstva resornom ministarstvu, koje će onda prebaciti sredstva Općini Vitez. Općina će potom ta sredstva uplatiti zaštitarskoj agenciji koja će do pokretanja zvaničnog stečajnog postupka nadzirati kompletnu tvrtku kako ne bi došlo do sigurnosnog ispada“, pojasnio je Džindić.

(vijesti.ba)