Vlada FBiH: Neće biti smanjenja penzija

Do smanjenja penzija neće doći – rečeno je Feni iz Vlade Federacije BiH u odgovoru na kritike koje su se javile proteklih dana o mogućem smanjenju penzija u ovom entitetu.

Iz Vlade FBiH navode da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zatražilo od organa Federalnog zavoda PIO da sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje bi za cilj imale stabilizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, te obaveznu primjene važećih propisa.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike svjesno teške finansijske situacije u penzijskom sistemu, upoznalo je organe zavoda da zajedno s Vladom Federacije BiH, kontinuirano poduzima aktivnosti, kojim se nastoji osigurati što je moguće veći iznos sredstava u budžetu Federacije BiH za tekuće finansiranje penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere koje za cilj imaju pojaćanu naplatu doprinosa PIO.

– Također, šira javnost je upoznata da se finansijska stabilnost planira, između ostalog riješiti novim zakonom PIO, kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, koje praktično garantuje redovnost u isplati penzija, jer će se, ukoliko prihodi nosioca osiguranja ne pokrivaju rashode za isplatu penzija u tekućem mjesecu, potrebna razlika sredstava namiriti iz budžeta Federacije BiH, odnosno drugih izvora koje obezbijedi Federacija BiH – pojašanjavaju iz ovog ministarstva.

Stabilnost nosioca osiguranja planira se osigurati i putem provođenja niza mjera predviđenih Reformskom agendom, koje imaju za cilj podsticanje zapošljavanja putem konkretnih programa zapošljavanja određenih kategorija (u 2016. godini 50 miliona KM za tzv. prvo zaposlenje), što će se direktno pozitivno odraziti na uplatu doprinosa za PIO, te kroz čitav niz drugih mjera kojim se stvaraju pretpostavke za razvoj tržišta rada, na druge načine kao npr. kroz zakon o uvezivanju staža, koji bi trebao u sistem PIO uplatiti više od 450 milona KM, od čega više od 5o miliona KM već u 2016. godini itd.

Analogno tome zatraženo je od Federalnog zavoda PIO, da u skladu sa svojim nadležnostima, sačini konkretan plan mjera i aktivnosti, koje se namjeravaju poduzeti radi stabilizacije penzijskog sistema.

Kada je u pitanju, primjena člana 51. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i člana 6. Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, napominjemo da je istim izričito propisano da Upravni odbor, između ostalog „ima odgovornost da održi fiskalni balans i ne dozvoli stvaranje obaveza prema korisnicima“, u kom smislu zakon propisuje jasno postupanje i obavezu Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO, pri čemu nije propisana niti potrebna bilo kakva saglasnost Ministarstva niti Vlade Federacije BiH na određivanje visine isplatnog koeficijenta.

– Stoga kako je riječ o zakonskim odredbama apsolutno je nepotreban stav ovog ministarstva, odnosno Vlade Federacije BiH o predmetnom pitanju, gdje bi po našem mišljenju organi Federalnog zavoda PIO morali da usmjere svoju energiju na sačinjavanje konkretnih mjera i aktivnosti na osiguranju finansijske stabilnosti penzijskog sistema – navode iz Ministarstva, te ističu da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, i dalje poduzimati aktivnosti na sistemskom jačanju stabilnosti penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, prvenstveno putem zakonskih rješenja.

– Ali isto tako tražimo da Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je u skladu sa Zakonom o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine kao specijalizirana javna ustanova nadležan i odgovoran za obavljanje svih poslova penzijskog i invalidskog osiguranja, poduzme aktivnosti, kako bi se penzijski sistem stabilizirao – kažu u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

(fokus.ba)