Lokalne vijesti

VITEZ: Svečano otvorena manifestacija “Dani Ahmed-agine džamije”

U petak je svečano otvorena Manifestacija „Dani Ahmed-agine džamije“ u velikoj sali Medžlisa IZ Vitez.

U uvodnom obraćanju moderator manifestacije “Dani Ahmed-agine džamije” Jusuf Jašarević  pozdravio je prisutne zaželio dobrodošlicu prisutnima te naglasio kako je Ahmed-agina džamija prema pisanim tragovima najstariji objekt na području Općine Vitez ova manifestacije je važna kako bi se podigla svijest o značaju Ahmed Agine džamije obzirom na kontinuitet od 430 godina.

Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ Vitez, Omer ef. Sikira. U svom obraćanju naglasio je na važnost projekta  „Dani Ahmed-agine džamije“, riječima: “To u nama radost i u isto vrijeme stavlja nam odgovornost da nastavimo čuvati ovaj dragulj kao i generacije prije nas, da je sačuvamo i očuvamo za generacije koje dolaze. Imamo u planu da ova važna manifestacija  u tradiciju na nama je da sve učinimo da očuvamo ovaj dragulj” – naglasio je glavni imam Medžlisa IZ Vitez, Omer ef. Sikira .

O samoj povjesti džamije je govorio Mihnet ef. Mehmedović, koji je u službi imama džamije već 25 godina. Ahmed -Aga je gradio džamiju, nema pisanog  traga kad je izvršena rekonstrukcija do unazad 40 do 50 godina nakon tog postoji dokumentacija, što je urađeno. Imam Mihnet ef. Mehmedović  je naglasio da je jako bitno da je danas džamija u izvornom obliku promijenjen njen oblik. Nakon svog izlaganja Mihnet ef. Mehmedović ovu manifestaciju svečano je proglasio je otvorenom.

O protokolu manifestacije “Dani Ahmed-agine džamije”pristune je upoznao Predsjednik Medžlisa IZ Vitez te član Organizacijskog odbora Manifestacije, prof. Haris Šehić. Jako je važno da svi posjetitelji i u narednim danima poštuju preporuke Kriznih stožera , a na svim najavljenim dešavanjima primjenjivati će se mjere zaštite od pandemije COVID-19.

Također, ujedno sa otvorenjem Manifestacije, otvorena je i Izložba fotografija i povjesnog  materijala o Ahmed-aginoj džamiji u biblioteci Medžlisa IZ Vitez .

 Izložba se sastoji iz nekoliko segmenata; stare fotografije džamije, imama džamije te njihove biografije, povjesni materijal i pisani dokumenti rahmetli Hasan ef. Mujkića te literatura u kojoj se spominje Ahmedagina džamija kroz povjest.

U narednim danima nas očekuje niz drugih aktivnosti od video projekcije, povijesnog sata za polaznike osnovne škole te središnja tribina manifestacije “Dani Ahmed-Agine džamije” .

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend