Vitežani svečano obilježili Dan svoje Općine

Nizom gospodarskih, kulturnih, sportskih, humanitarnih… aktivnosti i događanja trajale su proteklih desetak dana svečanosti obilježavanja Dana općine Vitez.

No, centralni dio proslave održana je u četvrtak svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanoj u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra Bosne i Hercegovine. Uz općinske vijećnike i općinsku administraciju, svečanoj sjednici bili su prisutni i predstavnici gospodarskog, kulturnog, sportskog i obrazovnog života ove općine, te brojni gosti iz susjednih općina i dužnosnici političke, izvršne i zakonodavne vlasti Srednjobosanske županije. Predvodili su ih predsjednici županijskih odbora SDA i HDZ BiH, Asim Mekić i Nikola Grubešić, predsjedatelj županijske Skupštine, Josip Kvasina i županijski premijer, Tahir Lendo. Prisutni su bili i gradonačelnik Popovaće, grada prijatelja Viteza, Josip Mišković, te hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio Sjednicom je predsjedao predsjednik OV Viteza, Tomislav Bošnjak – Matić i u svom kratkom obraćanju, uz upućene čestitke za Dan općine prisutnim i svim drugim Vitežanima, kazao je kako Vijeće funkcionira redovito, bez ozbiljnijih poteškoća uz, što je važno naglasiti, traženje rješenja i tamo gdje viđenja problema ili donošenje određenih odluka stranački pa i nacionalno nisu istovjetna. „Rješavamo ih“, kazao je Bošnjak, „dogovaranjem, kompromisom, nikako nadglasavanjem.

Prigodnim riječima okupljenim se obratio i općinski načelnik, Advan Akeljić, ističući kako se, trudom, radom i domaćinskim poslovanjem, bez megalomanskih traženja i zahtijeva, u protekle tri godine općinski proračun stabilizirao i koji je ovogodišnji, realan, razvojni ali i socijalni. Kazao je, kako je viteško gospodarstvo i u ovim teškim vremenima uspješno, pa je,recimo, u prošloj godini zaposlenost porasla za 4 posto a ukupan prihod za čak 14 posto. „A s takvim se rezultatima malo koja sredina može pohvaliti“, kazao je načelnik Akeljić.

Prigodnim, uglavnom čestitarskim riječima i iskazanim lijepim željama u budućem radu, okupljenim su se obratili i predsjedatelj Županijske Skupštine i županijski premijer, Josip Kvasina i Tahir Lendo, te gradonačelnik prijateljske Popovače, Josip Mišković.

Na ovoj lijepoj svečanosti, uz prigodan kulturni program, zaslužnim Vitežanima dodijeljena su i tradicionalna općinska priznanja. Tri Plakete grada dobili su: tvrtka „Eksport-import Eso“, Hrvatsko planinarsko društvo „Vitez, i izbornik kadetske košarkaške reprezentacije BiH, koja je na europskom prvenstvu prošle godine osvojila zlatnu medalju, Josip Pandža. Najveće općinsko priznanje, Grb grada Viteza, dobio je istaknuti društveno-politički djelatnik iz reda SDA, Muharem Grabus.

Na prijedlog HKD Napredak, podružnica Vitez, te Općinske organizacije HDZ-a BiH, što su zdušno prihvatili svi vijećnici Općinskog vijeća, hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio, proglašen je Počasnim građaninom Viteza. A u obrazloženju dodjele velikog općinskog priznanja stoji kako je veleposlanik Del Vechio u dosadašnje dvije i pol godine mandata u BiH dao veliki doprinos razvoju i afirmiranju općine Vitez, prije svega u gospodarskom, kulturnom i sportskom segmentu života i rada. Uz to, dalo bi se reći kako je, već prvim dolaskom u Vitez nakon preuzimanja veleposlaničke dužnosti, Ivan Del Vechio, prisnošću, komunikativnošću…iskazanim dobrim namjerama i željama „kupio“ Vitežane, a oni mu, odmah „klikom“ uzvratili na isti način. I ni veleposlanik Del Vechio ni Vitežani nisu pogriješili. Moglo se to vidjeti i doživjeti dugim i burnim pljeskom koji je dobio nakon riječi zahvale i Vitežanima upućenih lijepih želja za budući rad i djelovanje gdje niti njegova pomoć i podrška neće izostati.

 

(izvor:vitez info)