Vitez: Mladi vjerenici proizvode sadnice Paulovnije vrhunske kvalitete

Josip Garić i njegova vjerenica Viktorija Miličević pokrenuli su neobičan biznis kojega nema čak ni u nomenklaturi bh zanimanja. Kako je Viktorija studentica druge godine poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, a Josip zaposlen u jednoj domaćoj firmi htjeli su se okušati u primjeni znanja koje je Viktorija usvojila na fakultetu i tako povećati kućni proračun. Odlučili su se za neobično drvo – kinesku paulovniju.

“Došli smo na ideju da pokrenemo mali posao u struci moje vjerenice Viktorije. Odlučili smo se za paulovniju kao drvo budućnosti i nismo se pokajali. U početku jeste bilo malo teško. Bilo je i promašaja, ali evo uspjeli smo proizvesti tri tisuće sadnica od kojih smo dvije već prodali. Proizvodimo sadnice prve klase i njih nudimo tržištu, a drugu klasu uopće ne prodajemo. Cijena naše sadnice prve klase je 3 KM i za sada smo zadovoljni. Naredne godine planiramo proizvesti 20 tisuća sadnica”, govori nam Josip, a njegova vjerenica Viktorija dodaje da je htjela samo provjeriti znanje koje je usvojila na fakultetu.

“Istina na fakultetu se dosta toga uči teorijski. Ovdje smo pokušali stečeno znanje primijeniti u praksi i za sada smo zadovoljni. Uspjeli smo klonirati sadnice paulovnije koje je tržište već prepoznalo po prvoklasnoj kvaliteti”, govori nam Viktorija.

Posjetili smo i jednu tek zasađenu plantažu paulovnije u Kruščici kod Igora Botića.

“Imam dovoljno zemlje pa sam htjeo da zasadim paulovniju. Saznao sam da Josip proizvodi odlične sadnice i evo kao što vidite plantaža je tek zasađena, ali odlično napreduje. Ako sve bude teklo prema planu proširit ću plantažu na barem četiri do pet dunuma”, govori Igor.

“Mi želimo ostati u ovoj zemlji i zato smo odlučili da se na neki način bavimo ovom proizvodnjom. Istina imamo i oštru konkurenciju, ali konkurencija je dobra ako je zdrava. Mi se ne plašimo konkurencije jer znamo da proizvodimo prvoklasne sadnice paulovnije po veoma povoljnoj cijeni. U ovoj zemlji se može raditi i zaraditi. Htjeli smo registrirati ovaj mali obrt, ali još uvijek u nomenklaturi zanimanja nema ovoga čime se mi bavimo, a to je proizvodnja sadnica kineske paulovnije. Nadamo se da će odgovorni shvatiti da bi trebali uvrstiti i ovo zanimanje jer nije mali broj proizvođača paulovnije u BiH”, kaže Josip te dodaje:

“Paulovnija veoma brzo raste. Ima veću kaloričnu moć od bukve pa se koristi za proizvodnju peleta ili sječke za ogrijev. Može se koristit i kao tehničko drvo za proizvodnju namještaja i brodova. Daje pet puta više kisika od bilo kojeg drugog drveta. Cvijet paulovnije je medonosan pa pčele “lude” za ovim cvjetom. Paulovnija je zaista drvo budućnosti”, kaže na kraju našega razgovora Josip Garić.

Izvor: flash.ba