Vitez – Hrvatski naivni slikari oslikali jaje bosanskim motivima

Četiri slikara hlebinske škole u prostoru župnog ureda u Vitezu oslikali su jaje visoko dva metra i teško 50 kilograma, a motivi su bosanski, viteški, ali i oni iz Podravine.

 

Zahvaljujući Udruzi likovnih stvaratelja Artist iz Viteza, koju vodi Kristina Livančić, u Vitezu, točnije župnom prostoru sv. Jurja boravili su poznati slikari naivci iz Podravine koji diljem svijeta oslikavaju pisanice.
Oni su na jajetu visokom dva metra i teškom 50 kilograma naslikali motive iz Bosne, viteške župe te Podravine. Nesebičnu pomoć ovom projektu dali su i viteški poduzetnici te župnik fra Marko Kepić.
– Htjeli smo nekako obogatiti to jaje, učiniti ga radosnim, staviti motive iz Bosne, neke motive iz naše župe, motive iz Podravine da se tu osjeti jedna veza, da se vidi da je to djelo hrvatskoga naivnog slikarstva.

 

 

Radost Uskrsa

Na ovaj način naši prijatelji iz Podravine došli su k nama da zajedno dijelimo radost Uskrsa, kaže Marko Kepić, župnik župe sv. Jurja u Vitezu.
Zanimljivo je napomenuti da je jaje od poliestera u Vitez iz Koprivničko-križevačke županije dovezao Rajko Livančić, također slikar iz Viteza, koji se već duže vrijeme druži s predstavnicima hlebinske škole iz Podravine.
– Nije bilo ni malo jednostavno prevesti jaje od dva metra preko granice. Kad sam stigao na hrvatsku granicu, carinik pita imam li što za prijaviti. Kažem da imam jaje. On me onako mrko pogleda i kaže: – Je l’ ti to mene zezaš? Ne, kažem, imam jaje od dva metra i teško 50 kilograma.
Kada sam otvorio kombi, on je samo odmahnuo rukom i pustio me bez riječi. Međutim, na bh. granici carinik me nije htio propustiti. Morao sam platiti 200 KM carine da prođem. Pokušao sam proći sa 100 KM, međutim carinik nije htio ni čuti – govori nam Rajko.

Slikari iz Podravine oduševljeni su Bosnom i prijmom u Vitezu. Već su jednom boravili kod časnih sestara Služavki Malog Isusa u Dubravici gdje su izrađivali umjetnička djela u keramici za jednu humanitarnu akciju.
– Slikao sam motiv iz ovog kraja. To je tradicionalna bosanska kuća, ljudi u narodnim nošnjama. Evo, čovjek svira šargiju. Otprilike, to je moja zadaća.

 

 

Oduševljeni Bosnom

Ovdje sam već drugi put i odlično mi je. Razmišljam da zatražim i bosansko državljanstvo – kaže nam kroz osmijeh Darko Domitrović, slikar iz Podravine, koji odlično demonstrira mađioničarske vještine. Stjepan Ponorac, naivni slikar poznate hlebinske škole iz Podravine, tvrdi da je ovo prvi put da se jedna pisanica oslikava na tlu Bosne i Hercegovine.

Istina, ima jedna pisanica oslikana u Međugorju, ali, za razliku od ove, ona je urađena u Podravini i samo prenesena u Međugorje. Od Stjepana smo također doznali da su slikari hlebinske škole ovakve pisanice oslikavali za poznate osobe, svjetske metropole te mnoge ugledne tvrtke.

Stjepan Ponorac
Pisanice su jako cijenjeni proizvodi
■ – Ideja oslikavanja pisanica stigla je iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije od magistra Mehevca koji je cijeli projekt i zaštitio.
– Radio sam u Rimu prošle godine sličnu pisanicu za Svetog Oca, koju smo mu poklonili, a nalazi se u galeriji Alberto Sordi u Rimu. Oslikavali smo pisanice za Ferrari, radili smo za New York, Beč, Madrid, Zagreb. Pisanice su jako cijenjeni proizvodi u cijelom svijetu, tvrdi Stjepan Ponorac Premda je do Uskrsa još mjesec dana, Vitežani već započeli s uređenjem trga ispred crkve sv. Jurja.

| VL | HB.org |