Visokogorci iz Novog Travnika i Viteza osvojili Grossglockner, najviši vrh Austrije (3.798 m n/v)

Visokogorci iz Novog Travnika i Viteza, točnije članovi Planinarskog društva KUK, HPD Vitez i PD Vlašić Nenad Rajić, Božo Skopljaković i Miro Blaž uspenjali su se na Grossglockner, najviši vrh Austrije (3.798 m n/v).

 

Uspon je izvršen u subotu 08.04.2017. godine u iznimno složenim uvjetima koristeći turno skijašku opremu, te alpinistička tehnička pomagala.

Na osvajanje vrha su krenuli iz mjesta Kals am Großglockner do planinarske kuće Lucknerhaus koja je na 1.920 m n/v u 06,30 sati.

Na vrhu su bili oko 16,30, da bi nazad do auta došli tek u 22,30, za što je trebalo ukupno 16 iscrpljujućih sati.

Sam pristup do pod vrh na visini od 3.400 m nije zahtjevan, obzirom da je dionica bila pod snijegom, ali završnica uspona iznad doma Erzherzog-Johann-Hütte koji se nalazi na 3.454 m n/v od učesnika traži maksimum.

Korištenje alpinističke opreme, znanja i vještina da bi se savladalo par stotina metara hodanja po ”žiletu” je neophodno, pogotovo u zimskim uvjetima kada snijeg i led bivaju dodatna prepreka.

Nenad, koji je član Planinarskog društva KUK Novi Travnik, te HPD Vitez i PD Vlašić, u svrhu kondicijskog treninga je iznio skije do visine od cca 3.600 m i odskijao dodatnu dionicu u povratku.

Inače, ovo mu je bila dodatna provjera za turno skijaški uspon koji planira za koji dan izvršiti na Mont Blanc u Francuskoj.

U povratku u dolinu imali su noćno skijanje pod mjesečinom i lampama, što je dodatno začinilo ovaj uspon i dalo nezaboravnu ljepotu ovoj turi.

Čestitke dečkima! U nastavku pogledajte prekrasne fotografije koje su dečki napravili.