Veliki je četvrtak – počinje Vazmeno trodnevlje

Danas je Veliki četvrtak. To je kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere. Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja (Missa chrismatis) na kojoj se posvećuje krizma (ulje za svetu potvrdu), te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

 

 

Na Veliki četvrtak uvečer, na svečan se način slavi euharistijsko slavlje, koje se naziva Misa večere Gospodnje. Tom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

 

VELIKI ČETVRTAK – slavimo misu Posljednje večere u 18 sati. Prije mise bit će prigoda za svetu ispovijed.

Isus je imao svoju posljednju večeru – Pashu. Svojim je Apostolima oprao noge i time im želio pokazati da ljubav nema ni mjere ni granica. Od toga dana imamo ono najbitnije u svojoj vjeri i kršćanskom životu – Euharistiju – svetu misu, pričest. U 22 i 30 sati u crkvi ćemo imati bdijenje pred Presvetim kao sjećanje na Isusovu pripremu u Maslinskom vrtu na ono što ga čeka.

 

VELIKI PETAK – obredi počinju, također, u 18 sati. Prije obreda prigoda za svetu ispovijed.

To je dan Isusove muke i smrti na križu. Na Veliki petak pjeva se Isusova muka, obavlja se obred ljubljenja križa. Nakon obreda pjevat će se Gospin plač. Toga dana je u središtu križ. Stoga se vjernici pozivaju na razmatranje muke, smrti i ukopa Gospodinova.

Veliki petak je u Katoličkoj crkvi dan strogoga posta i nemrsa. Isus prolazi svoj križni put od osude do smrti na Kalvariji i prinosi Ocu najsavršeniju žrtvu. Svoju ljubav prema Isusovoj žrtvi pokažimo klanjajući se križu “na kojem je Spas svijeta visio” te molimo s Crkvom za čitav svijet. Obredi se sastoje od tri dijela: Službe čitanja, ljubljenja križa te pričesti.

Veliki petak je dan Isusove smrti, dan kad je Isus položen u grob. Zato ćemo organizirati čuvanje Isusova groba. Molimo sve koji žele čuvati grob da se prijave u župni ured. Grob će se čuvati odmah nakon Gospinog plača i to po sat vremena sve do ujutru.

 

VELIKA SUBOTA – svečana misa sa obredima u 20 sati. Prije mise bdijenja prigoda za svetu ispovijed.

Za obrede na Veliku subotu vjernici trebaju ponijeti svijeće, jer je to večer kada se iz tame prelazi u svjetlo Isusova uskrsnuća. U subotu navečer započinje svečana proslava Uskrsa.

Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije. Vjernici posjećuju Božji grob i suočavaju se svojom stvarnošću i stvarnošću svijeta, snagom zla i grijeha koji imaju razornu snagu i samoga Boga “usmrtiti.”

Velika subota počinje lucenarijem ili službom svjetla. Blagoslivlja se vatra izvan crkve, na njoj se pali uskrsna svijeća koja označava Isusa Krista uskrsloga, naše svjetlo. Unosi se u procesiji u župnu crkvu koja je u mraku. Tek unosom uskrsne svijeće u crkvu, i vjernici pale svoje svijeće i pale se sva svjetla, nakon čega slijedi svečani pjevani hvalospjev uskrsnoj svijeći.

Drugi dio bdijenja je Služba riječi. Čitanja svetopisamskih tekstova, pjevanje psalama; slušamo Božju riječ o stvaranju, kroz pslame hvalimo i slavimo Gospodina i njegova djela. Čitanja završavaju svečanom pjesmom “Slava Bogu na visini” i tada se oglase orgulje, sva zvona na crkvama, pale svijeće.

Pozivamo vas da svi, baš svi dođete na ove velike dane, najveće dane za nas katolike.

Na Veliku subotu u jutarnjim satima obavit će se blagoslov jela po sljedećem rasporedu: Dubravica – 9 sati, Kruščica – 9 sati, Mošunj – 9 sati, Topala – 9 i 30 sati, Župna crkva – 9 i 11 sati.

Tko želi darovati jaja za franjevačko sjemenište neka u subotu ujutro ponese zajedno s hranom i preda prakaratorima.

Napominjemo da u ova tri dana (Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota) nema jutarnjih misa. Mise i obredi su uvečer u župnoj crkvi.

 

USKRS

U uskrsnuću svoga Sina, Bog dovršava ono što je u Isusovu životu ostalo fragment. On dovršava nedovršenu simfoniju Isusovog života. Mise su na svim mjestima po redovitom rasporedu.