Varšava popisuje i čuva 30.000 mačaka lutalica

Varšava je na zahtjev jednog vijećnika zabrinutog za sudbinu mačaka lutalica napravila novi popis tih životinja i objavila da nema razloga za brigu, jer ih na teritoriju poljske prijestolnice živi i vješto lovi miševe i štakore skoro 30.000.

Njihov broj je stabilan i grad, svjestan značaja te ekološke deratizacije, ulaže novac u hranu kojom mačke prihranjuju volonteri u svakoj gradskoj četvrti.

 

“Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan dio ekosistema. Na prirodan i učinkovit način nas štite od prisutnosti i pretjeranog razmnožavanja glodavaca, prije svega miševa i štakora. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život “, kazala je o brizi gradskih vlasti za ulične mačke glasnogovornica grada Agnješka Klomb.

 

Tokom 2015. godine na ulicama Varšave živjelo je 29.618 mačaka, što je za 482 više nego 2014. godine, a statistike za ranije godine pokazuju da je populacija varšavskih mačaka stabilna i niti nestaju niti se premnožavaju.

 

Varšava je u tu najprirodniju, ekološki sigurnu deratizaciju uložila 2015. godine 340.000 eura za 292,53 hiljada kilograma hrane kojom mace prihranjuju volonteri u svakoj gradskoj četvrti.

 

Varšavske mačke navikle su se da ih grad tetoši, a 2014. su ukazale i na mahinacije s kvalitetom hrane, pošto su počele da odbijaju da je jedu.

 

Laboratorijska analiza koju je naručio grad pokazala je da je hrana prestala ispunjavati deklarirane norme i grad je na natječaju odmah izabrao drugog dostavljača.

 

U brigu o uličnim mačkama uključuju se i drugi Varšavljani, makar izlazeći u susret apelima vlasti da zimi odškrinu prozore svojih podruma kako bi mačke mogle da se ogriju.

 

U nekim drugim poljskim gradovima općine dijele dobrovoljcima besplatno specijalne multipleks kućice da mačke koje ih štite od štakora ne budu beskućnici.

(ceppei.ba)