Vandali u Banja Luci razbili hrvatske trgovine

Policija u Banja Luci provodi istragu i još uvijek traga za počiniteljima izgreda koji su se u tom gradu zbili nakon što je u srijedu nogometna reprezentacija Srbije pretrpjela poraz od Australije na svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, prenose u petak mediji u BiH, naglašavajući da su se na meti vandala našle prodavaonice hrvatskih tvrtki i vjerski objekti Islamske zajednice
Zamjenik načelnika banjalučke policije Željko Domazet potvrdio je kako je skupina navijača Srbije nakon završetka utakmice s Australijom razbila izloge na prodavaonicama ‘Kraša’, ‘Varteksa’ i ‘Croate’. ‘Policija je obavila očevid i traga za počiniteljima’, kazao je Domazet, prenosi ‘Oslobođenje’.
Domazet je rekao kako je i prije utakmice postojala procjena da su mogući izgredi pa su poduzete preventivne mjere kojima su, kako je ustvrdio, spriječene teže posljedice očekivanog nasilja.
Najopsežnije mjere poduzete su kao bi se zaštitilo gradilište ne kojemu su obnavlja Ferhat-pašina džamija porušena tijekom rata.
Po navodima “Dnevnog avaza” koje policija nije potvrdila, divljanje srpskih navijača zapravo je trajalo puna četiri sata, a na brojnim objektima pričinjena je znatna materijalna šteta.
Navodno su razbijena stakla na džamiji Gazanferija dok je pokušaj napada na Ferhadiju policija uspješno spriječila. Nema podataka da je tijekom izgreda netko ozlijeđen.
Mediji u Federaciji BiH podsjećaju kako su prodavaonice u vlasništvu hrvatskih tvrtki bile metom napada vandala i prije dvije godine kada su u Banjoj Luci organizirani prosvjedi nakon hrvatskog priznanja neovisnost Kosova.

Izgrede u Banja Luci mediji u Republici Srpskoj gotovo su u cjelosti prešutjeli.