Uvođenje 4G mreže u roku od šest mjeseci nakon usvajanja Politike sektora

Nakon usvajanja Politike sektora operatreri su jedinstveni da mogu u roku od šest mjeseci uvesti 4G mrežu na cijeloj teritoriji BiH, rečeno je nakon sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske sa direktorom Regulatorne agencije za komunikacije Predragom Kovačem i čelnicima tri telekom operatera u BiH.

Sastanku su prisustvovali direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović, izvršni direktor za nepokretnu mrežu HT Eroneta Tomislav Ruk i generalni direktor Mtel-a Marko Lopičić, razgovaralo se o problemima mreže 4. generacije, kao i usvajanju Politike sektora elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017.- 2021. godine.

Kako je istakao ministar Jusko, jedini resurs “koji nemamo jeste vrijeme, zbog čega je održavanje ovog sastanka od velikog značaja”. Dok se u svijetu, naveo je, već razgovara i radi na uvođenju 5G mreža, Bosna i Hercegovine i Ukrajina su jedine zemlje u kojima se i danas koristi 3G mreža. 4G ili LTE je četvrta generacija mobilne mreže koja omogućava najbrži mobilni internet na mobitelu, tabletu ili kompjuteru.

“Regulatorna agencija za komunikacije telekom operaterima može dodijeliti samo šest mjeseci testnog ispitivanja 4G tehnologije, bez mogućnosti produženja, do dobijanja stalne dozvole“, rekao  je Kovač.

Mirsad Zaimović, direktor BH Telecoma, naglasio je da su se dolaskom Juske na čelo Ministarstva mnoge stvari pomakle s mrtve tačke, pa tako i one koje se tiču telekom operatera.

“Što se tiče BH Telecoma, već nekoliko godina unazad imamo izdvojena sredstva za ovu namjenu koja ostaju zarobljena, jer nas država u tom pogledu ne prati. Ipak, mi u ovom trenutku nemamo sposobnu mrežu za ovu namjenu, što bi značilo dodatne investicije“, kazao je Zaimović.

Na sastanku je zaključeno da neusvajanje Politike sektora sprječava potpuni razvoj ovog sektora u Bosni i Hercegovini.

“Najbolja opcija je da se odlukom Vijeća ministara BiH dodijeli privremena ili trajna licenca za testno korištenje i puštanje 4G mreže na već postojećoj frekvenciju 1800“, predložio je direktor Mtel-a Marko Lopičić.

“Očekujemo da će Politika sektora biti usvojena u što skorije vrijeme. 4G mreža definitivno omogućava zadovoljstvo korisnika, veću propusnost, odnosno servise koji se dodatno ne naplaćuju već proširuju kvalitete u postojećem dijelu“, kazao je predstavnik HT Eroneta Tomislav Ruk.

Učesnici sastanka su podržali prijedlog da Vijeće ministara BiH donese odluku o dodjeli privremene ili trajne licence za testno korištenje 4G mreže na već postojećoj frekvenciju 1800, što ne bi spriječilo da se poslije procesa digitalizacije dodijele stalne licence za 4G, kao što je bilo u slučaju za 2G ili 3G mrežu.

Jusko je naglasio da očekuje da će Politika sektora elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017.-2021. dobiti punu podršku Vijeća ministara BiH.

(Business magazin)