Uticaj produženja roka zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH

U Sarajevu će 19. oktobra od 15 do 18 sati, u Centru za djecu i omladinu Grbavica, biti održan stručni seminar na temu Uticaj produženja roka zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH, u organizaciji Fur Free Alliance.

 

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH je zabranio uzgoj životinja radi krzna još 2009. godine, ali sa prelaznim rokom do 2018. godine.

 

No, trenutno je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja čiji član 3. predlaže produženje roka zabrane na dodatnih 10 godina.

 

O posljedicama produženja roka zabrane govorit će stručnjaci, predstavnici Međunarodne alijanse organizacija za zaštitu životinja Fur Free Alliance sa aspekata:
  •     dobrobiti životinja
  •     zaštite okoliša
  •     evropskih i svjetskih sistema i primjera dobrih praksi
Na seminaru će se postaviti pitanje zašto je stranim ulagačima potrebna Bosna i Hercegovina, bit će predstavljena uporedna analiza sa “slučajem Poljska” te iznesen primjer iz susjedne Hrvatske gdje je zabrana ove godine stupila na snagu.

Kome je namijenjen seminar

Ovaj seminar je namijenjen prije svega civilnom sektoru, stručnjacima iz oblasti dobrobiti životinja i veterinarskoj struci, kao i studentima istih i srodnih struka, a zatim organizacijama civilnog društva čija je osnovna djelatnost zaštita okoliša/životne sredine u BiH, članovima uprava, menadžerima sigurnosti i drugim stručnjacima u oblasti okoliša i dobrobiti životinja, državnim, konsultantskim i svim drugim organizacijama koje imaju interes u datoj temi, kako bi razumjeli i ispunili svoje obaveze u vezi sa zaštitom okoliša i životinja na EU, međunarodnom i lokalnom nivou.

Fur Free Alliance

Međunarodna alijansa organizacija koju čini preko četrdeset organizacija za zaštitu životinja i okoliša diljem svijeta i koje zajedno rade na ukidanju trgovine krznom. Alijansa i njezine članice predstavljaju milijune podržavatelja diljem svijeta.