Usvajanje zakona o konverziji CHF ugrozilo bi bankarski sistem BiH

Najveći rizik za bankarski sektor Bosne i Hercegovine predstavlja potencijalno usvajanje zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) i ukoliko do toga dođe moglo bi doći i do potresa bankarskog sistema, izjavio je Christian Stoffel, direktor regionalnog ureda Frankfurt Advent International, vlasnika Addiko banke.

Prema njegovim riječima, to je i najveći izazov sa kojim je Advent International kao investitor u BiH susreo, dok je drugi značajan izazov korupcija u lokalnom pravosudnom sistemu.

“Pitanje kredita u CHF više nije problem. Više od 90 posto klijenata Addiko banke prihvatili su doborovoljno rješenje o konverziji koje smo im ponudili. Međutim, i dalje postoji mogućnost usvajanja zakona o konverziji što bi ponovo moglo da otvori ovo pitanje. Smatram da je zakon neustavan i mogao bi da ugrozi i destabilizuje cjelokupni bankarski sistem. Veoma je važno da se to ne desi”, kazao je Stoffel.

Naglasio je da su banke, protiv zemalja u kojima je usvojen zakon o konverziji CHF kredita, pokrenule postupak pred Arbitražnim sudom u Vašingtonu.

Govoreći o investiciji kojom je Advent international prije gotovo dvije godine postao vlasnik Addiko banke rekao je da je to i dalje zanimljiva investicija.

“Addiko pruža usluge kreditiranja mnogim ljudima u BiH i veoma je važno za budući ekonomski rast zemlje imati zdrave banke. Jedino što nas zabrinjava je što trenutno imamo zakonodavstvo koje bi moglo da destabilizuje bankarski sektor u kratkom roku”, rekao je on i dodao da pravosudni sistem trenutno nije dovoljno pozudan.

Komentarišući poslovnu klimu u BiH, rekao je da ova zemlja ima veoma interesantno poslovno okruženje, kao i mogućnosti za značajan razvoj, te mnogo poslovnih prilika za strane investitore.

“Ono što je najvažnije je da strani investitori imaju povjerenje u pravni sistem i sudove i da su sigurni da ukoliko dođu da ulažu da neće izgubiti uloženi novac”, kaže Stoffel.

Prema njegovim riječima, za budućnost BiH najvažnije je imati nultu toleranciju prema korupciji, te graditi pouzdan pravni sistem koji će obezbjediti sigurnost investitorima.

BiH je, kaže on, u poređenju za zemljama u regionu teže predvidiva.

“Ne znate šta da očekujete od pravnog sistema i sudova tako da kada je riječ o pouzdanosti još uvijek kaska za regionom. S druge strane u nekim djelatnostima poslovne prilike su veće u odnosu na druge zemlje”, dodao je Stoffel.

(Business magazin)