Vijesti iz BiH

Usuglašena Strategija reforme mirovinskog sustava

Vodstvo, te stručne skupine Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, po zahtjevu premijera Federacije BIH, održali su niz sastanaka s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika/penzionera Federacije BiH, a sve u cilju otklanjanja uzroka zbog kojih su se predstavnici umirovljenika protivili predloženoj Strategiji reforme mirovinskog sustava u FBiH.

Obje su se strane složile kako dokument Strategije ima određenih nedostataka te su usuglašeni  ključni elementi reforme:
* postupno pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu,
* zaživljavanje jedinstvenog sustava registracije, kontrole i naplate doprinosa,
* donošenje i provođenje niza propisa koji će jamčiti financijsku disciplinu,
* izmjena načina obračuna mirovinske osnovice kroz bodovni sustav,
* ustrojavanje budućeg mirovinskog sustava kroz tri stupa.
Provođenje reforme omogućit će postupno rasterećivanje gospodarstva kroz smanjenja visine izdvajanja za MIO sa sadašnjih 33,33 posto na 25 posto koliko bi izdvajanja trebala iznositi 2025. godine. Istovremeno će visina mirovina rasti. Također je dogovoreno da će reformom biti omogućen rast odnosa prosječne mirovine i plaće sa sadašnjih 42,42 posto na 53,17 posto 2030. godine. Nakon  jučerašnjeg, završnog sastanka predstavnika Zavoda MIO i Saveza udruženja umirovljenika/penzionera koji je održan u Sarajevu i kojemu su predsjedali direktor FZ MIO Zijad Krnjić i predsjednik Saveza udruženja umirovljenika / penzionera FBiH  Omer Omerefendić, zaključeno je da su ovim otklonjeni razlozi zbog kojih su predstavnici umirovljenika bili protiv prvotno predložene Strategije reforme mirovinskog sustava u FBiH. Federalni zavod MIO poslat će Vladi FBiH usuglašeni materijal Strategije reforme mirovinskog sustava s prijedlogom da se isti usvoji, dok će stručne skupine Saveza udruženja umirovljenika/penzionera spomenuti materijal na usvajanje poslati svom Izvršnom odboru.

 

Previous ArticleNext Article