Žustra šetnja čuva tijelo od moždanog udara

Žene koje su često šetale za 37 posto snizile su rizik od pojave moždanog udara, pokazalo je istraživanje harvardske škole javnog zdravstva u Bostonu.

 

One koje su šetale najmanje dva sata na tjedan taj rizik snizile su za 30 posto. I prijašnja istraživanja dokazala su učinak vježbe na prevenciju moždanog udara, no ovo je pokazalo o kojoj je vježbi riječ. Pritom stručnjaci koji su vodili istraživanje upućuju na to da je brza šetnja puno zdravija. – To je šetnja pri kojoj možete razgovarati, ali ne i pjevati – objasnio je voditelj studije Jacob Sattelmair. Druge aktivnosti poput trčanja, plivanja i vožnje biciklom nisu pokazale iste rezultate. Stručnjaci su pratili 39.000 zaposlenih žena starijih od 45 tijekom 12 godina. U obzir su uzeli i navike poput pušenja, uzimanja aspirina, dobi i drugih elemenata koji mogu utjecati na pojavu “kapi”. U tom razdoblju 579 ispitanica doživjelo je moždani udar.
DOVOLJNA JE I LAGANA VJEŽBA
Dva i pol sata vježbanja umjerenog intenziteta na tjedan (poput brze šetnje) dovoljno je da čovjek preventivno očuva zdravlje, preporučuju stručnjaci. Umjesto toga dovoljno je i 75 minuta intenzivno vježbati.

 

~~~ Visok krvni tlak, srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i pretilost faktori su koji povećavaju rizik od “kapi”

~~~ Dobrobiti šetnje ljudi mogu provjeriti tako da izmjere tlak poslije šetnje i uvjere se da je niži

(24 sata)