Uspješno se realizira projekt „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“

Predstava „Govorite li hrvatski?“ protekloga je vikenda u sklopu projekta „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“ održana u Jajcu te Busovači.

 

Ova monodrama premijerno je izvedena 1994. godine, a poznati hrvatski glumac Joško Ševo publiku je i u spomenutim općinama oduševio stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca poput Ive Vojnovića, Ivana Gundulića, Marina Držića, Ivana Kozarca, Tina Ujevića, Drage Ivaniševića i mnogih drugih.

 

Kroz dramaturgiju tekstova, izvedbom punom jakih emocionalnih naboja  autor aktualizirao propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire i na područje naše domovine, a samim time i na područje hrvatskog jezika.

 

Podsjećamo, Hrvatsko proljeće Središnje Bosne ove godine gostuje u 15 općina sa 17 događaja. Projekt organizira ŽO Mladež HDZ BIH ŽSB uz koordinatorice Gloriu Lujanović i Irenu Mrnjavac a narednoga vikenda na redu su Deževice, Uskoplje te Nova Bila (Travnik).

 

U petak, 7. travnja, u hodočasničkom domu u Deževicama bit će promoviran zbornik radova sa simpozija o Jakovu Markijskom. Dan poslije, 8.travnja, u Uskoplju će nastupiti poznati klezmer trio, Rubinstein Klezmer Project, u Domu kulture u 20 sati, dok je središnji događaj ovogodišnjeg, četvrtog po redu „Proljeća“ rezerviran za 9.travnja.

 

Naime, u Crkvi svetog Duha u Novoj Biloj, u 19 sati  će premijerno biti prikazan film „Bijeli put“ redatelja Zdenka Jurilja i produkcijske kuće Kadar Široki Brijeg.

Film govori o humanitarnom konvoju „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ kojom je spašeno skoro 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline, koji su skoro 8 mjeseci bili pod opsadom Armije BiH.

O filmu će, osim autora, govoriti i provincijal  franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić.