Usjevi gube bitku sa sušom

Kukuruz je u mnogim njivama gotovo spaljen, paprika, luk i paradajz polako gube bitku sa žegom, a suša prijeti da ugrozi i vinograde i usjeve sa sistemima za navodnjavanje, koji su sve nemoćniji pred višednevnim vrućinama.

Poljoprivrednici gotovo uglas govore da plodove njihovog rada može spasiti samo obilnija kiša, jer padavine koje su bile ove sedmice tek su, kako kažu, pokupile prašinu. Ljetna suša, ističu, i nije novost, ali jeste njen intenzitet koji je svake godine sve jači. Malo ko od poljoprivrednika može se pohvaliti dobrim rodom povrća, žitarica, ali i voća. Priroda, dodaju, sve je nemilosrdnija i malo je toga što može pomoći.

Trenutno je najteža situacija u Hercegovini, gdje sunce neumorno prži iz dana u dan, još od maja. Predaha od žege nema ni noću, jer se temperatura vazduha malo kada spusti ispod 30 stepeni Celzijusa pa usijana zemlja nema kad da se rashladi. Sistemi za navodnjavanje, koji su postali prijeka potreba, sve više gube bitku sa vrućinama.

– Sunce ove godine zaista prži. Suša uzima danak na mnogim poljima. Džaba što mi redovno zalivamo bašte, kada gori sa nebesa. Evo, moje lubenice sve popucaše od vrućina – kaže Augustin Rupčić iz Ljubuškog, koji uzgaja lubenice.

Dodaje da ne pamti da ovoliko dugo nije pala “dobra” kiša, koju ne može zamijeniti nijedan sistem navodnjavanja.

Vrućine muče i najvećeg proizvođača smilja u istočnoj Hercegovini Radovana Anđelića. Iako ima kvalitetan sistem navodnjavanja, kaže da je izuzetno teško boriti se sa konstantno visokim temperaturama.

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara RS Zoran Vukoje kaže da ako budu nastavljene ove vrućine, kvalitet grožđa neće biti dobar.

– Nadamo se kiši, jer samo kada bi jedna pala i rashladila zemlju i vazduh, svi bismo odahnuli – rekao je Vukoje i dodao da su usjevi bez sistema za navodnjavanje u ozbiljnim problemima.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je zbog suše do sada najviše stradao kukuruz, ali da bi njegovu sudbinu mogle doživjeti i mnoge povrtarske kulture.

– Parcele sa paprikama, lukom, krompirom i paradajzom već imaju ožegotine. Ako uskoro ne padne kiša, a nastave ove žege, moraćemo proglasiti elementarnu nepogodu – naglasio je Marinković.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da navodnjavanjem pokušavaju nadoknaditi vlagu zemljišta, ali da im to sve teže uspijeva.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da cijeloj Srpskoj nedostaje vode za navodnjavanje, naročito u Hercegovini, a ukoliko se suša nastavi u idućih deset dana može se očekivati da će određen broj uzgajivača ostati bez vode. Svjesni su da ratari navodnjavanjem za sada uspijevaju ublažiti efekat suše na povrću i voću.

– Kada je riječ o paprici i luku, situacija je dobra tamo gdje ima navodnjavanja, dok tamo gdje ga nema usjevi izgledaju veoma loše, kao što je slučaj sa krompirom na području Lijevče polja. Na području Sokoca, gdje se gaji krompir, situacija je dobra, jer je u prethodnom periodu bilo kiše. U plastenicima šteta za sada nije velika – naveli su u ministarstvu.

Pomoć

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da pomažu svim poljoprivrednim proizvođačima prilikom nabavke sistema za navodnjavanje.

– Sufinansiramo im i premije osiguranja sa 50 odsto od iznosa te premije, čime ih ohrabrujemo da u što većem procentu osiguravaju proizvodnju i usjeve – naveli su u ministarstvu.

(Glas Srpske)