UPOZORENJE RODITELJIMA: Djeci na mobitele stižu SMS poruke kojima ih se zastrašuje smrću

Nakon igrice “Plavi kit”, SMS porukama širi se nekoliko verzija zastrašujuće priče o djetetu koje šalje poruku i govori da je mrtvo već nekoliko dana te opisuje kako su ga ubili, tko ga je ubio (vrlo brutalni, morbidni opisi) i upozorava dijete da će biti prepilano / zadavljeno / ubijeno na isti način kao ono čim zaspe tu noć ako ne pošalje poruku, primjerice, 15 svojih prijatelja, navodi se u upozorenju roditeljima na stranici na Facebooku Psihološkoga centra “Sensum” iz Livna, piše Večernji list BiH.

 

Korištenje tehnologija

– Molim vas da obratite pozornost i pridate važnost ovome. Kontrolirajte poruke koje vaše djeca primaju i šalju te razgovarajte s njima o tome. Objasnite djeci da ih nitko neće doći ubiti ako ne šire te poruke, da je cilj samo zastrašiti ih, ali da to nije smiješno ni zabavno te da ne smiju svojim prijateljima prosljeđivati nikakve slične poruke. Ti lanci su jako morbidni i molim vas da reagirate jer se šire nevjerojatnom brzinom – navode iz Sensuma.

Komunikacija djece i mladih danas je nezamisliva bez korištenja mobilnih telefona, SMS-a, MMS-a ili interneta. Brzi razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i njihova sve veća popularnost donose i neke neželjene posljedice. Nažalost, zlonamjerni pojedinci koriste nove komunikacijske kanale za aktivnosti kojima ugrožavaju druge korisnike i krše zakon.

Prije svega nekoliko mjeseci javnost je bila zgrožena pojavom opasne igre koja potiče djecu na samoubojstvo. Bolesna igra naziva “Plavi kit” i podrijetlom je iz Rusije, a medijima su se javili zabrinuti roditelji osnovnoškolaca čija su djeca preko WhatsAppa primila uznemirujuće poruke koje govore o spomenutoj igri. Djeca koja su igrala tu opasnu i bolesnu “igru” kao jedan od izazova dobivala su poruke da si moraju izrezati kožu na rukama u obliku kita, a posljednji izazov te morbidne igre je da se ubiju.

Opasnosti koje vrebaju

Djeca danas sve češće imaju vlastiti pametni telefon. Roditeljima je mnogo jednostavnije doći u kontakt s njima, mogu uvijek znati gdje im se dijete nalazi. No korištenje takvoga uređaja u tako ranoj dobi može biti mač s dvije oštrice. Djeca, naime, mogu na svoje uređaje instalirati aplikacije koje su se pokazale kao leglo pedofilije, prostitucije i sličnih kriminalnih aktivnosti.

Kik Messenger, vrlo popularna aplikacija među mlađom populacijom, omogućava slanje anonimnih poruka, kao i dodatno skrivanje korisnika iza izmišljenih identiteta. Na prvu djeluje kao recept za nedužnu zabavu s prijateljima, a u praksi se može pokazati vrlo opasnom.

Iza takvih anonimnih poruka mogu se skrivati odrasle osobe vrlo upitnih namjera. Pri izloženosti informacijama o novim trendovima o kojima doznaju iz medija i socijalnih mreža, djeca su posebno ranjiva zbog izostanka životnog iskustva, radoznalosti i povodljivosti i kao takva mogu se nekritički dovesti u rizične situacije, o čemu je potrebno voditi računa kod medijskoga izvještavanja javnosti, upozoravaju iz policije.

Odmah po primitku bilo kakvih poruka i navođenja na opasne radnje mladi trebaju javiti policiji. Psiholozi upozoravaju da su djeca posebno ranjiva jer tek uče kako raspoznati točne sadržaje od netočnih, kako razlikovati potencijalno opasne sadržaje i kontakte te usvajaju znanja o tome kako se od njih zaštititi./HMS/