Lokalne vijesti

Uništeno oružje, prikupljeno u akciji “Izaberi život bez oružja”

Iz ureda Komesara MUP-a Kantona Središnja Bosna potvrđeno je da je uništena određena količina oružja, prikupljena u okviru kampanje „Izaberi život bez oružja“, koja ima za cilj da se animiraju građani na predaju oružja koje je u njihovom nelegalnom posjedu. Oružje je uništeno u osposobljenom poduzeću za upravljanje metalnim otpadom, a ukupno su uništene  42 različite automatske, poluautomatske i lovačke puške i 11 pištolja različitih vrsta i kalibara.

“Na ponovno intenziviranje kampanje motivirali su nas slučajevi odbacivanja nelegalnog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, kao što su to bili slučajevi u Travniku, kada su radnici komunalnog poduzeća u kontejnerima za smeće pronašli odbačene ručne bombe”, priopćili su iz MUP-a.

Isto tako, opredjeljenje je utemeljeno u kontekstu globalnih sigurnosnih prijetnji terorizma, što najbolje ilustriraju neki sigurnosni događaji u proteklom periodu u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini. Nesporna je činjenica da postojanje nelegalnog oružja može samo povećati stupanj tih prijetnji i sigurnosnih rizika.

Neka istraživanja pokazuju da se na području Bosne i Hercegovine u nelegalnom posjedu građana nalazi oko 750 000 pojedinačnih komada nelegalnog oružja, statistička činjenica je da se preko 90% krivičnih djela izvršenih uz upotrebu oružja izvrši upravo neregistriranim i nelegalnim oružjem

“Prisustvo nelegalnog i neregistriranog naoružanja u svakoj zemlji nesporno predstavlja sigurnosni problem, a u nastojanju da se suprostavimo svim sigurnosnim izazovima, odlučeno je da se intenziviraju aktivnosti na prikupljanju nelegalnog oružja”, potvrđeno je iz MUP-a.

Apeliraju na građane da IZABERU ŽIVOT BEZ ORUŽJA i predaju oružje koje je nelegalno u njihovom posjedu. Takvim postupkom izbjegavaju bilo kakvo prekršajno ili krivično gonjenje, kako je to i predviđeno novim Zakonom o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva KSB. U protivnom, ukoliko u okviru istražnih radnji policijski službenici pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva kod neke osobe, ta osoba je odgovorna za krivično djelo „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

Pozovite policiju na broj 122i policijski službenici će doći do vas da preuzmu oružje, poručili su na kraju iz srednjobosanskog MUP-a.

                                                                           

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend