Udruženje „Baby Steps“: Škola za trudnice u Vitezu

Ginekološka ambulanta Doma zdravlja Vitez počinje s redovnom školom za trudnice!


Projekt realizira Udruženje „Baby Steps“ u suradnji s Domom zdravlja Vitez, a podržan je i od strane Općine Vitez.


Brojne studije dokazuju da je prenatalna edukacija jedan od sastavnih dijelova adekvatne pripreme za dobro porođajno iskustvo. Neki od benefita su: manja stopa intervencija i veće stope spontanog vaginalnog poroda, manja stopa preeklampsije, prijevremeno rođene djece i fetalnog distresa, trend ka nižim stopama perinatalne smrtnosti, manja stopa carskog reza, indukcije, prihvatanja elektivne indukcije i manje stope epiziotomije.
Pored pripreme trudnica, ukoliko i partner prođe edukaciju, on je onda spreman da bude adekvatna podrška trudnici.

Podrška trudnici tokom trudnoće i poroda bilo od strane partnera ili nekoga drugog bliskog trudnici nije puki formalizam i pomodarstvo današnjih parova već je ključni faktor da se osigura neometan fiziološki tok poroda tako što se trudnica osjeća sigurnom i izbjegava se strah i stres koji direktno koče normalan razvoj poroda.

Podrška trudnica i porodilja je također dokazana kroz studije i rezultira boljim ishodom trudnoće, poroda ali i postporođajnog perioda. Neki od benefita dobre podrške trudnici su: smanjenje stope carskog reza, upotrebe analgetika i epiduralne, smanjenje stope indukcije i veća vjerojatnoća za spontanim vaginalnim porodom

U Općini Vitez, za razliku od drugih općina i gradova u BiH (poput Sarajeva i Banje Luke) još uvijek ne postoji organizirana kontinuirana prenatalna edukacija/škola za trudnice koja bi bila dostupna kao sastavni dio dobre prenatalne njege trudnica. Poznato je da, osim dobre prenatalne zdravstvene njege, edukacija i priprema trudnica i njihovih partnera u
prenatalnom periodu je ključna za bolji ishod trudnoće i poroda kao i postoporođajnog perioda.
Ovim projektom cilj nam je da odgovorimo na potrebe trudnica i njihovih porodica.
Dobro pripremljena i educirana porodilja zajedno sa svojim partnerom kao njenom podrškom, omogućava sebi optimalniji porod i psihološko zadovoljstvo porodom, što se očituje kasnije i kroz optimalniji postporođajni period.
Pridružite nam se u petak, 23. kolovoza, od 12,30 sati, u Domu zdravlja Vitez, na Danu otvorenih vrata i na svečani početak rada škole!