Lokalne vijesti

Udruženje antifašista i boraca NOB-a 1941.-1945. Općine Travnik obilježilo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941.-1945. općine Travnik  obilježilo je 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope Svečanom akademijom i otkrivanjem obnovljene Spomen kosturnice “Majka“. Svečana akademija održana je ispred Spomen kosturnice “ Majka “ na koju se se odazvali mnogobrojne uzvanice, među kojima načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić, ministar u Vladi SBK/KSB Amer Mrako, predsjednik SABNOAR BiH dr. Bakir Nakaš, predstavnici Udruženja antifašista i Udruženja Josip Broz Tito iz općina SBK/KSB. Prisutnima se u ime Vlade SBK/KSB i premijera Kantona Tahira Lende obratio Muhamed Softić, savjetnik premijera Kantona za ekonomske poslove, kao i načelnik Općine Travnik, koji je istaknuo značaj 9. maja i nadu da ćemo u skorijoj budućnosti i administrativno biti dio Evrope i Evropske unije.

Prisutnima se obratio i dr. Bakir Nakaš i zahvalio se vladajućim strukturama koje su podržale obnovu Spomenika sa željom da se u svim gradovima BiH obnavljaju spomenici koji su simbol borbe protiv fašizma. Nakon obraćanja dr. Nakaša, pristunima se obratio predsjedik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Travnik, koji se istaknuo značaj 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope. Zahvalio je svim građnima Travnika na podršci i obećao da će Udruženje nastaviti sa radom zajedno sa Udruženjima demobilisanih boraca na obnovi spomenika iz Drugog svjetskog rata, kao i izgradnji spomenika koje će podsjećati na žrtve i stradale u ratu 1992. do 1995. godine kao vječita opomena u borbi protiv fašizma i svih destruktivnih djelovanja. Predsjednik, Fuad Lolić, rekao je i da su, zajedno sa Udruženjem demobilisanih boraca, započete aktivnosti na obnovi Spomenika žrtvama u Drugom svjetskom ratu u Turbetu.

Ovom prilikom predsjednik Udruženja, Fuad Lolić zahvalio je svim donatorima koji su dali svoj doprinos u obnovi Spomenika: preduzećima Nobil; Ibra; Trgo-ten; Elka; Fidelina; Grand 99; Ocean; Sarajevo-osiguranje, podružnica Travnik; BH Telekom, JKP ” Bašbunar ” Travnik, vjerskim institucijama, Udruženjima demobilisanih boraca, Općinskom odboru SDP-a Travnik, Darovnom  dućanu “Ruža”, Multmediaprint, Bolnici Travnik, Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB, Bugojanskoj tvornici obuće, Zemljoradničkoj zadruzi Turbe i drugim kantonalnim institucijama koje su dale svoj doprinos, kao i građanima Travnika. Uručio je i zahvalnice donatorima: Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Kantonalnoj upravi za pitanje boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata, Zavičajnom  muzeju Travnik, Svetozaru Pudariću, potpredsjedniku Federacije BiH u prošlom sazivu, Hasanu Ajkuniću, načelniku Općine Bugojno, Merzuku Kobiliću, predsjedniku Udruženju penzionera općine Travnik, Tihomiru Zrili, predsjedniku Udruženja antifašista SBK/KSB, Admiru Hadžiemriću, načelniku Općine Travnik i Tahiru Lendi, premijeru SBK/KSB.

U programu Akademije učestvovali učenici Mješovite srednje škole „Travnik„ sa svojim literarnim sastavima. Autori tri najbolja rada na temu “9. maj” dobili su novčane nagrade, koje im je uručila Ljubinka Atanasijević, potpredsjednica Udruženja.

Nakon čitanja najboljeg literarnog sasatva, uz zvuke Lenjinovog marša, predsjednik Udruženja antifašista Fuad Lolić i Avdo Maglić, učesnik NOR-a 1941.-1945. otkrili su obnovljeni kip “Majka”, djelo akademskog kipara Dejana Pranjkovića.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend