Lokalne vijesti

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH zatražilo ostavke načelnika općine i načelnika policije u N. Travniku jer su znali za zlostavljanje

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH zatražilo je ostavku načelnika općine i načelnika policije u Novom Travniku, jer su znali za sedmogodišnje zlostavljanje dvije maloljetne djevojčice iz ovog grada. “Nitko od organa legalne vlasti u Novom Travniku nije ni prstom maknuo da se zaštite djeca. Dužnosnici u ovoj općini vjerojatno nisu znali da je BiH potpisala konvenciju UN o zaštiti djece.

Djevojčice nisu imale drugog izlaza nego pobjeći od kuće u šumu. Ovakvi primjeri bili su karakteristični za 18. stoljeće”, navodi se u priopćenju iz ovog udruženja. Iz udruženja pitaju da li u Novom Travniku postoji centar za socijalni rad, da li postoji itko tko je ovim djevojčicama mogao pomoći, te koliko legalne institucije u BiH vode računa o djeci i da li se o ovakvim slučajevima zlostavljanja i patnje djece treba saznati slučajno? Udruženje od legalnih institucija vlasti u BiH traži da formiraju posebne službe, posebne mobilne timove, koji će blagovremeno otkrivati zlostavljanje nad djecom, i poduzimati odgovarajuće mjere kako bi ova zlodjela nad djecom preventivno bila sprječavana, jer je, kako navode, kad se zlo desi, obično kasno. Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH, izražava svoju zabrinutost, a ujedno i spremnost da sa svojim mnogobrojnim članstvom aktivno sudjeluje u preventivnom sprječavanju ovih pojava suzbijanja nasilja nad djecom, maloljetničkom delikvencijom i svim drugim oblicima destrukcije. Dvije maloljetne djevojčice iz okolice Novog Travnika nakon što su ih otac i maćeha zlostavljali sedam godina, spas od batina potražile su u šumi. Nakon više od deset sati skrivanja, pronađene su i smještene na sigurno mjesto. Za višegodišnju agoniju kroz koju prolaze znali su svi, a tek sada je uslijedilo reagiranje.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend