Učenici u Federaciji BiH sve češće biraju tehničke škole

Deseci tisuća učenika koji krajem ovog mjeseca završavaju osnovno obrazovanje nalaze se pred važnom odlukom odabira srednje škole koja bi u konačnici mogla definirati njihovo životno zvanje i posao kojim će se baviti. Službeni podaci već niz godina pokazuju kako se učenici u Federaciji BiH češće odlučuju za tehničke škole nego za gimnazije, piše Večernji list BiH.

Gimnazije su prioritet onima koji planiraju nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prve razrede srednje škole tekuće školske godine upisalo se ukupno 29.888 učenika, od čega su 5492 odabrala gimnazije, 16.240 tehničke škole, 383 umjetničke škole, 627 vjerske škole te 7061 stručne škole.

Prema prethodnim podacima, u školskoj 2023./2024. godini u BiH u 311 srednjih škola upisan je 107.821 učenik, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 115 učenika ili za 0,1%. U školskoj 2023./2024. godini u nastavni proces bila su uključena 12.554 nastavnika, a od toga 7911 žena ili 63%. Najveći broj učenika pohađa tehničke škole (57,4%), zatim gimnazije (19,9%) te stručne škole (19,2% učenika) – navedeno je u izvješću Agencije za statistiku BiH.

Razloga zbog kojih se sve više učenika odlučuje za tehničke škole je mnogo, od toga da nude velik broj smjerova do toga da se nakon njihova završavanja lakše dolazi do posla, posebice ako se radi o završenom zanatu. Kako bi privukle buduće učenike, mnoge tehničke škole za određene smjerove nude razne stipendije, a neke imaju potpisane ugovore s poslodavcima pa učenici odmah nakon završetka škole imaju osigurano radno mjesto. Iako obrazovni sustav u Federaciji BiH još uvijek nije usklađen s potrebama tržišta, posljednjih godina uvođenjem nekih novih smjerova pokušava se riješiti problem deficita određene radne snage.

Jedan od primjera je Vareš, gdje je zbog otvaranja rudnika u srednju školu ponovno vraćen smjer rudarstvo, odnosno rudar u podzemnoj eksploataciji. Kako bi potaknuli upis na ovaj smjer, iz tvrtke Eastern Mining, koja je i otvorila rudnik, ponudili su mjesečne stipendije najbolje rangiranim učenicima te će im nakon završetka škole biti osigurana dvanaestomjesečna praksa.

Za pripravnika koji pokaže najbolje rezultate bit će omogućena stipendija za fakultet srodnih znanosti u toj oblasti. Smjer obuhvaća područja obrade, geologije, rudarstva, proizvodnje, bušenja, postrojenja i opreme, komunikacije, timskog rada i izvještavanja.