U Vitezu prvi put Seminar folklora i Dani tradicijske kulture u Napretku

Hrvatsko kulturno društvo Napredak podružnica Vitez i Napretkov kulturni centar, u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak, organiziraju III. Seminar folklora.

Seminar će se održati od 19. do 21. travnja 2024. godine u Napretkovom domu u Vitezu, Kralja Tvrtka 1, 72250 Vitez.

Na seminaru će se obrađivati sljedeće regije: Plesovi i pjesme bunjevačkih Hrvata (Bačka, Vojvodina); Plesovi i pjesme Babine Grede (Slavonija); Plesovi i pjesme Resnika s okolicom.

Seminar je namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga.

Voditelji seminara su:

Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa

Ante Kuraja, predavač

Martin Mužak, predavač.

Panonska plesna zona jedna je od četiri zone na koje je podijeljena naša domovina Hrvatska. Iz njezinoga naziva možemo iščitati da je to područje Panonske nizinepodručje središnje Hrvatskeoko rijeke Save i ostalih manjih rijeka. Panonska plesna zona se proteže i u krajeve gdje žive Hrvati, a pripadaju drugim državama. Bunjevci Hrvati u Vojvodini su vrlo važan segment ove plesne zone sa svojom bogatom i poznatom folklornom baštinom.
Najveći i najpoznatiji dio Panonske plesne zone je Slavonija i Baranja. Unutar tih velikih regija važne su manje mikroregije, bogate sa svojim specifičnim folklorom i tradicijom.
Nadalje, postoje područja koja su granična i čija baština ima elemente dvije zone, primjerice Resnik, Resnički Gaj, Trnava… U ovim navedenim selima imamo elemente: Panonske i Alpske plesne zone.
Panonska plesna zona je prebogata folklornom baštinom

VODITELJI SEMINARA

Vladimir Kuraja bio je profesionalni plesač-pjevač, solist nacionalnog hrvatskog folklornog Ansambla LADO od 1973. do 1994. godine. Kao dugogodišnji član najuglednijeg ansambla, kao plesač-pjevač imao je više od tisuću i petsto koncerata, snimanja, tematskih premijera, kazališnih i filmskih produkcija. Radio je pod umjetničkim vodstvom dvojice najuglednijih etnokoreologa, bardova hrvatske folklorne scene, prof. Zvonimira Ljevakovića i dr. Ivana Ivančana.
U gotovo četiri desetljeća profesionalnog djelovanja u istraživanju i scenskoj primjeni hrvatske folklorne građe, Vladimir Kuraja imao je široki spektar djelatnosti. Kao plesač-pjevač LADA preuzeo je njegov pomladak od 1982. do 1986. godine. Bio je stručni voditelj, osnivač i koreograf mnogih folklornih skupina i KUD-ova u zemlji i inozemstvu.
U svojem umjetničkom opusu osmislio je 35 koreografija, od toga 22 koreografije prijavio je na ZAMP i autor je 17 cjelovečernjih folklornih programa. Osim u Hrvatskoj radio je i djelovao u Bosni i Hercegovini, Australiji, Kanadi, Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama…
Od 80-ih godina prošloga stoljeća prisutan je u Školi hrvatskog folklora, prvo u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a od 90-ih godina prošloga stoljeća i u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada na festivalima folklorne koreografije HDFKiV-a, smotrama u organizaciji ZAFAZ–a (Grad Zagreb), međunarodnim festivalima i smotrama.
U posljednjih desetak godina radi u Folklornoj skupini Kolo, koju je osnovao sa svojom obitelji.

Ante Kuraja je rođen u Zagrebu 13. 6. 1998. godine. Pohađao je i završio OŠ Augusta Harambašića. Nižu glazbenu školu, odsjek klavir uspješno je završio u Glazbenoj školi Pavao Markovac. Srednje obrazovanje završava u Školi za Primijenjenu umjetnost, a srednju glazbenu školu, odsjek klavir i teoretski dio završava u Glazbenim školama Pavla Markovca i Zlatka Balokovića.
Studira na Institutu za crkvenu glazbu i radi u osnovnoj školi kao asistent u nastavi.
Član je Folklorne skupine Kolo od 2014. godine. Plesao je u ZFA dr. Ivana Ivančana četiri godine. Završio je Seminar Bunjevačkog stvaralaštva i asistent je na seminarima: Dinarske, Alpske i Panonske plesne zone u organizaciji HKD Napredak.
Završio je Seminar pjevanja prof. Bojana Pogrmilovića, i bio je sudionik natjecanja Drmeš Da, te slušao seminare plesa u ansamblu LADO. Trenutno je asistent plesa u FS Kolo.

Martin Mužak rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog 2011. godine. Stekao je zvanje instrumentalist-kontrabasist.
Folklorom (plesom i pjevanjem) bavi se odmalena, a poslije i sviranjem. Svoj folklorni put kao plesač/pjevač počeo je u današnjem FA Željezničar od vrtićkih pa sve do kasnih srednjoškolskih dana. S deset godina ima prvi susret s tamburama. Osim bisernice, brača i ostalih tambura u orkestru je najčešće svirao berdu, u pratnji ponajviše FS Kola, KUD-a Vedar osmijeh i drugih mnogobrojnih zagrebačkih zborova.
U FS Kolu, gdje je trenutačni voditelj orkestra, upoznao je tradicijska glazbala još prije dvanaest godina svirajući slavonske diple i samicu, istarski mih, šurle i vidalicu, bosansku šargiju, dvojnice, diple, lijericu i dr.
Pjeva u Mješovitom pjevačkom zboru INA već sedam godina. Godine 2019. završio je seminar za voditelja folklornog pjevanja te je vodio zbor KUD-a Žumberčani, a posljednje dvije godine vodi ŽVS Koralde.

PROGRAM SEMINARA

petak, 19. 4. 2024. godine
17.00 – 17.15 Upoznavanje polaznika seminara s predavačima
17.15 – 22.00 Plesovi i pjesme bunjevačkih Hrvata ( Bačka, Vojvodina )

subota, 20. 4. 2024. godine
9.00 – 12.00 Plesovi i pjesme Babine Grede ( Slavonija )
13.00 – 16.00 Plesovi i pjesme Resnika ( Resnički Gaj, Trnava )
19.00 sati – Folklorna priredba za goste i građane Viteza

nedjelja, 21. 4. 2024. godine
10.00 – 12.00 Repeticija gradiva
12.00 – 13.00 Dodjela certifikata/potvrda polaznicima

Ovdje možete preuzeti upute za popunjavanje i slanje prijavnice:

Upute za prijavu III. seminar

Prijavnicu je potrebno popuniti isključivo putem računala. Nakon popunjavanja potpisanu prijavnicu je potrebno skenirati i potom poslati na email adresu napredak.vitez@tel.net.ba ili vladimir-kuraja@net.hr

Prijavnicu za III. Seminar folklora možete preuzeti ovdje:

Prijavnica III. SEMINAR

Radujemo se Vašem sudjelovanju na seminaru!