Svijet

U Slovačkoj na snazi nova pravila kako bi se zaštitilo bh. radnike

Brojni bh. radnici bili su žrtve prijevare privatnih agencija i određenih tvrtki, najčešće iz Srbije, koje su pokušavale zaposliti “na crno” radnike iz BiH. Nadali su se poslu i zaradi, ali ne samo da nisu ništa zaradili, nego su potrošili i ono što su ponijeli, a rodbina im je na kraju morala slati novac kako bi se vratili kući, piše Večernji list BiH.

 

Uvjeti kao i domaćima

Zbog informacija o problemima s kojima su se bh. radnici suočili u Slovačkoj, Agencija za rad i zapošljavanje BiH kontaktirala je vlasti te zemlje kako bi se bh. državljane zaštitilo od prijevara. Kontakti su urodili plodom.

Pa tako u slučaju zapošljavanja državljana BiH preko agencija za posredovanje pri zapošljavanju ili agencija privremenog zaposlenja moraju se osigurati uvjeti koji su minimalno jednaki onima u kojima rade i ostali zaposlenici kod tog poslodavca.

Od 1. svibnja 2018. u Slovačkoj je stupilo na snagu pravo zaposlene osobe iz BiH na osiguran smještaj ako ju je uputio poslodavac iz BiH ili poslodavac u drugoj državi članici EU-a.

– To se odnosi na radno vrijeme, odmor, godišnji odmor ili uvjete zarade. Obveze poslodavca na smještaj, prijevoz i prehranu radnika upućenih privremeno iz BiH na teritorij Slovačke uređuju pravni propisi BiH – kazali su za Faktor iz ARZ BiH.

Prava radnika

Bh. radnici imaju pravo na radno vrijeme od najviše 40 sati tjedno, stanku od 30 minuta ako je radno vrijeme dulje od 6 sati, neprekidan dnevni odmor od minimalno 12 uzastopnih sati tijekom 24 sata između kraja jednog i početka drugog radnog vremena, neprekidan odmor u tjednu – jedanput tjedno tijekom dva uzastopna dana neprekidan odmor (subota i nedjelja ili nedjelja i ponedjeljak), osnovicu za obračun godišnjeg odmora od najmanje četiri tjedna, minimalnu plaću od 480 eura mjesečno i obvezu poslodavca osigurati prehranu i doprinese za hranu u iznosu najmanjem 55% od cijene jela, a najviše pak za svaki obrok do 55% iznosa dnevnice.

Socijalna sigurnost uključuje i zdravstveno osiguranje, a obvezni doprinosi uključuju mirovinsko, osiguranje od ozljeda, invalidsko i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend