U proteklih 39 godina proizveli i prodali 15.403.738 tona cementa

U prisustvu brojnih zvanica ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann, načelnik Općine Kakanj, Nermin Mandra i generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža svečano su otvorili novu poslovnu zgradu Tvornice cementa Kakanj.

– U proteklih 39 godina proizveli smo i prodali 15.403.738 tona cementa. Dakle, krećemo se prosječnom brzinom od 1.000 kg/u minuti odnosno 60 t/h, kazao je na otvaranju nove poslovne zgrade Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

Muidža se osvrnuo na napredak koji je TCK postigla u proteklih 17 godina otkako je članica prestižne njemačke grupacije HeidelbergCement, te istakao da su emisije prašine sa glavnog dimnjaka tvornice smanjene za čak 99 posto.

– Održiv razvoj je DNK naše kompanije. To je osnovna odrednica i temelj naše poslovne filozofije, trajna obaveza i zalog budućnosti, istakao je Muidža, dodajući kako nova zgrada simbolizira sinergiju i spoj tradicionalnog poslovanja i koncepta modernog življenja

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, ovom prilikom je istakla značaj poslovne saradnje između dvije zemlje.

– Vizije mogu postati stvarnost. Nalazimo se u Kaknju gdje su HeidelbergCement i Tvornica cementa Kakanj pokazali da snovi mogu postati stvarnost. Jako me raduje kada vidim veoma uspješnu saradnju njemačke i bosanskohercegovačke privrede. Čestitam na svim dosadašnjim dostignućima, a posebno na ovoj zgradi koja postaje regionalno upravno sjedište HeidelbergCementa, kazala je Hohmann.

Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra naglasio je značaj HeidelbergCementa kao privatizacijskog partnera koji je odmah nakon privatizacije započeo sa velikim investicijama ostvarujući harmoniju između privrednog razvoja i očuvanja čovjekovog okoliša.

Novo sjedište Tvornice cementa Kakanj moderni je spomenik i oda cementu i betonu u koji je ugrađeno desetine hiljada sati rada, 1.506 kubika betona, 161 tona armaturnog čelika.

(Oslobodjenje)