Zanimljivosti

U Omišlju ulovljen morski pas dug 8 metara

Morski pas od gotovo osam metara dužine zapleo se u vrše i konope ribara Silvija Celebrina iz Porata, koji se nemalo iznenadio kad je nedaleko od omišaljskog kampa Pušća došao dignuti vrše. Pretpostavlja se da je to isti morski pas viđen kod Lovrana.
Celebrin kaže kako je već po čudnom položaju sinjala primijetio da se nešto neobično dogodilo s njegovim vršama, no ni na kraj pameti mu nije bio ulov morskog gorostasa teškog gotovo tonu.

“Kad sam pomoću vitla počeo podizati vrše, na morskoj površini se, omotan konopima i vršama, najprije pojavio veliki rep”, ispričao je Novom listu Celebrin, dodajući kako se nemalo iznenadio kad je ugledao morskog psa u punoj dužini.
Mobitelom je pozvao kolegu iz Rijeke, a zatim i Nikolu Sparožića Harija, predsjednika omišaljskog ŠRD-a Zubatac, te su psinu, s udaljenosti od jedne milje, doteglili do kampa Pušća, u kojem se već okupilo pedesetak znatiželjnih Omišljana i gostiju.

Telefonski su kontaktirali i stručnjake iz Oceanografskog zavoda u Splitu, koji su zaključili da se najvjerojatnije radi o psini golemoj, vrsti morskog psa koja se hrani isključivo planktonima.
Po njihovoj preporuci, uz pomoć autodizalice, bagera i brodice, organizirali su akciju vraćanja uginule psine na morsku pučinu, na kojoj je potopljen na dubini od oko 60 metara.
Pretpostavlja se da je taj morski pas nedavno viđen u akvatoriju ispred Lovrana, a u potrazi za hranom zapeo je za konope te se panično okretao, zaplićući se sve više repom za vrše. (net.hr)

Previous ArticleNext Article