U nedjelju u Vitezu Šetnja za prekinutu mladost – zločin bez kazne

U nedjelju, 9. lipnja 2019. godine, dan uoči dvadeset i šeste obljetnice stradanja osam djece u Vitezu hrvatska mladost poziva Vitežanke i Vitežane, stanovnike Središnje Bosne i drugih dijelova BiH na mirno okupljanje pod sloganom „Šetnja za prekinutu mladost“.

Okupljanje će biti u 13:30 na Gradskom trgu u Vitezu nakon čega će se šetnjom do spomen obilježja „Osmica“, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom sudionici prisjetiti strašnog zločina Armije R BiH u kojemu je život izgubilo osam nevine djece prilikom zajedničke igre, a još šest je ranjeno.

Cilj ovoga događaja je dati doprinos za trajno sjećanje na ove nevine žrtve, ali i na svu drugu djecu stradalu u Domovinskom ratu te poslati poruku kako za ovaj zločin, kao i za brojne druge koji su počinjeni nad Hrvatima Bosne i Hercegovine gotovo nitko nije odgovarao.

Uoči šetnje u kazališnoj dvorani u Vitezu održat će se i predstava „Brod“ s početkom od 13.oo koja je uvertira za šetnju jer je posvećena svoj ubijenoj djeci u Domovinskome ratu, ali i svoj djeci svijeta koja su žrtve svih ratova i svih civilizacija, a umiru ne dovršivši svoje igre. Misa zadušnica će biti u ponedjeljak, 10. lipnja u 18:00 kod spomen obilježja „Osmica“.

„Pozivamo Vas da dođete u što većem broju, da pozovete što veći broj djece i mladih, da zajedno zapalimo svijeću i pomolimo se te da ovim dostojanstvenim postupkom apeliramo na nadležne institucije da ovaj zločin konačno procesuiraju i nalogodavce i izvršitelje privedu svjetlu pravde te da se nikad i nikome ne dogodi ovako strašan zločin. Također, želimo pokazati kako smo još uvijek tu i kako naša uspomena na nevinu djecu nikada neće nestati“, navodi se u pozivu za ovaj događaj koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja u Vitezu.