U Mostaru se sastaju Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u utorak u Mostaru s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i razgovarati o razlozima zbog kojih je Hrvatska postavila uvjet za otvaranje poglavlja 23 u procesu eurointegracija Srbije, piše u izdanju od utorka beogradski list Danas.

Neformalni sastanak Vučić – Grabar Kitarović pripreman je, doznaje ovaj list iz diplomatskih izvora, tijekom ponedjeljka, budući da će srbijanski premijer doputovati u Mostar na otvorenje 19. Međunarodnog sajma gospodarstva.

“Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, ne znam šta se događa u Bruxellesu, ne znam ni kakvo je vreme u Bruxellesu”, rekao je prethodno u ponedjeljak Aleksandar Vučić, naglasivši kako je Srbija “sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatske blokade prepušta europskim institucijama”.

“Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više”, rekao je Vučić novinarima u Grdelici, sudjelujući u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, gdje je otvorio jednu dionicu autoceste na Koridoru 10.

Tijekom boravka u Mostaru Vučić bi se, kako je ranije najavljeno, trebao sastati i s predsjedateljem Presjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, s kojim je u povoodu nedavne oslobađajuće presude Vojislavu Šešeljeu u Den Haagu razmijenio nekoliko oštrih primjedbi.

U nizu bilateralnih susreta bit će i razgovori s hrvatskim i srpskim članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te s predsjednicima srpske zajednice u Mostaru i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

“Premijer ide u Mostar kako bi, ne samo predstavio srpsko gospodarstvo, već i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i s Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarović, ali i s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem”, naveo je list Danas.

“Iako mu to u predizbornoj kampanji neće donijeti ništa – naprotiv, Vučić je odlučio ići u Mostar”, rekli su listu Danas neimenovani izvori u srbijanskoj Vladi.

Uoči puta u Mostar na sastanak s predsjednikom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, premijer Aleksandar Vučić rekao je za portal Politico da je njegova “najveća briga situacija u Bosni i Hercegovini”, te da rastući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regiji.

“Stabilnost regije je ono o čemu se trebamo brinuti, moramo se bolje i više međusobno razumjeti”, rekao je Vučić za taj portal.

Izvor: dnevnik.hr