U galeriji Sveučilišta/Univerziteta VITEZ u Travniku otvorena izložba slika i skulptura Eme Livančić i Dejana Pranjkovića

U prepunoj galeriji Sveučilišta/Univerziteta ‘VITEZ’ u Travniku svečano je otvorena izložba slika i skulptura akademskih umjetnika Eme Livančić i Dejana Pranjkovića.
„Ema Livančić i Dejan Pranjković na ovoj izložbi predstavljaju se malim opusom, ali sasvim dovoljnim da sagledamo njihove različitosti kao i univerzalnu ljepotu i suvremenost tih djela. Iako je kiparica, Ema Livančić vješto vlada slikarskim jezikom (linijom,bojom, kontrastom i valerom). Veoma senzibilno, istančanošću pravog slikara na svoja platna unosi magiju boja i oblika. Izvorište tih oblika je u njenoj skulpturi. Potpuni,zaokruženi, dovršeni oblici tek ponekad presječeni ostavljajući nama da slutimo kamo vode. Kućice iz snova. Na sebi svojstven, minimalistički način Ema uspijeva reći sve. Otkriva nam taj pomalo čarobni, bajkoviti svijet pun nježnosti i ljubavi. Skulpture od papira Dejana Pranjkovića, već su izazvale pozornost u mnogim galerijama i likovnim krugovima u BiH, a i šire. To su grupe, kompozicije figura jazz glazbenika koji tako zdušno i uporno sviraju na svojim glazbalima da čujemo zvuke koje proizvode, mameći nam pri tome osmijeh na lice. Pojednostavljenost i trapavost kojom ih Dejan modelira, a ujedno majstorski vladajući kiparskim likovnim elementima, daje im tu privlačnost. Vješto bira i koristi samo detalje koji su nužni da bi naglasili bit i funkciju oblika. U tom mnoštvu i vrevi oblika i kontrasta, odmjereno doziranih bojom, javlja se misao o društvenosti kao životnoj, ljudskoj potrebi“, kazao je akademski kipar Zdenko Jurišić, govoreći o mladim umjetnicima koji obećavaju i s kojima će u budućnosti likovna scena biti zasigurno puno bogatija.
Izložbenu postavku, koju će posjetitelji moći pogledati do 17.12.2015.g., službeno je otvorio izvršni direktor Sveučilišta/Univerziteta ‘VITEZ’, Zdenko Vukić.
„Travnik sa susjednim općinama Vitezom i Novim Travnikom baštini historijsko razdoblje koje nam je ostavilo bogato kulturno blago, koje zaslužuje neprekidno istraživanje i produbljivanje već poznatih spoznaja. Ova izložba je mali kamen u mozaiku kulturnih zbivanja koja obilježavaju ovo područje i vrijeme. Različitosti koje dijelimo su preduvjet izrastanju umjetnika kroz njihova djela. Nama na Sveučilištu je namjera, pored kvalitetnog akademskog obrazovanja, promovirati sadržaje koji će doprinijeti kulturnom životu i umjetničkom izražavanju“, poručio je Zdenko Vukić otvarajući izložbu Eme Livančić i Dejana Pranjkovića, čestitajući im na izloženim djelima i poželjevši im uspjeh u daljnjem radu.

Ema Livančić je Akademiju likovnih umjetnosti završila u Širokom Brijegu, u klasi prof. Stjepana Skoke, 2010.godine. Aktivno sudjeluje u likovnom stvaralaštvu kroz mnoge izložbe kako skupnog tako i samostalnog karaktera. Živi u Novom Travniku gdje i radi kao profesor likovne umjetnosti.

Dejan Pranjković je diplomirao na ALU u Širokom Brijegu 2004.godine, odsjek kiparstva u klasi prof. Nikole Vučkovića. Do sada je ostvario pet samostalnih, a izlagao je i na više od četrdeset skupnih izložbi u BiH i inozemstvu. Član je ULUBiH i ULU En Face.