Vijesti iz BiH

U administraciji pet puta više radnika nego u poljoprivredi

Javno proklamirane mjere štednje u administraciji prošle godine nisu dovele do smanjenja broja zaposlenih u ovom sektoru. Naprotiv, u administraciji na prostoru Federacije BiH u zadnjih godinu dana zaposleno je u prosjeku oko 8.500 ljudi. Potpuno neopravdana situacija ako se zna da je birokratski aparat u Federaciji ionako preglomazan.

47 000 radnika

Na državnim jaslama živi skoro 47 tisuća radnika. To je za skoro 10 tisuća više od prosječnog broja radnika u obrazovanju, a čak 17 tisuća više nego u zdravstvenom sektoru. Broj onih koji rade u administraciji je pet puta veći od broja zaposlenih u poljoprivredi, a tri puta veći nego u rudarstvu. Jasno je kako ovakva situacija neće donijeti ekonomsko blagostanje, jer se broj zaposlenih u gospodarstvu stalno smanjuje, dok se administracija konstantno povećava. Proračuni su preopterećeni, pa bi Federacija vrlo brzo mogla platiti golemu cijenu nekontroliranog zapošljavanja u državnoj službi i neproduktivnim djelatnostima. Čak i u ovo vrijeme bezvlašća, kada vlast ne funkcionira, državna i federalna agencija za državnu službu skoro svakodnevno objavljuju natječaje za prijem novih državnih službenika na svim razinama. Trenutačno su otvoreni natječaji za šest radnih mjesta u administraciji na državnoj razini. Istodobno su u postupku natječaji za još 96 radnih mjesta u institucijama BiH. Slična situacija je i u Federaciji BiH, odnosno kada su u pitanju procedure zapošljavanja koje provodi entitetska agencija za državnu službu.

Otvoreni natječaji

Trenutačno je otvoreno sedam natječaja za ukupno 22 radna mjesta u federalnim, županijskim i općinskim tijelima. Ovakvo gomilanje administracije vlast na svim razinama čak podupire, jer je općepoznata činjenica da je upravo državna služba idealno mjesto za zbrinjavanje rođaka, stranačkih kadrova i drugih „zaslužnih“ građana. S druge strane, nitko se pretjerano ne uzrujava što se samo u zadnjih godinu dana broj zaposlenih u ugostiteljstvu smanjio za čak 1000 radnika, a da pad broja zaposlenih bilježe i sektori poljoprivrede, rudarstva i prerađivačke industrije. Novoformirane vlasti u nekim županijama na području FBiH u velikom stilu objavljuju svoje prve odluke koje se odnose na navodne uštede. Međutim, da je riječ o običnom populizmu i pokušaju da se građanima zamažu oči potvrđuje podatak da ono što uštede na smanjenju telefonskih razgovora i novinskoj pretplati novopečeni ministri potroše angažirajući savjetnike za sve i svašta.

(VL)

Previous ArticleNext Article