U 203 inspekcijska nadzora zatečena 52 neprijavljena radnika

Porezna uprava Federacije BiH je 22.04.2016. godine na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 203 inspekcijska nadzora. Inspekcijskim nadzorom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost u proizvodnim pogonima, ugostiteljsku djelatnost, pekarsku, trgovinsku djelatnost i druge uslužne djelatnosti.   

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 52  neprijavljena radnika i 19 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa  zapečaćeno je 48 objekata i izdato je  146 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od  334.950,00 KM.

Porezna uprava se zahvaljuje poreznim obveznicima kod kojih nisu utvrđene nepravilnosti i građanima od kojih je primila informacije o nepravilnostima.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije radnim danima i u dane vikenda i poziva porezne obveznike da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima.

Porezna uprava obavještava porezne obveznike da dana 28.04.2016. godine stupa na snagu Zakon o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa prema kojem su porezni obveznici  dužni PRIJAVU SVAKOG  NOVOG ZAPOSLENIKA podnijeti nadležnoj poreznoj ispostavi NAJKASNIJE DAN PRIJE POČETKA RADA ZAPOSLENIKA.  Pozivamo porezne obveznike da prijavu radnika izvrše prije nego što zaposlenici započnu sa radom kako se ne bi izlgali nepotrebnim sankcijama i toškovima.

Prijavite i platite porez za vašu sadašnjost i budućnost.

Porezna uprava FBiH poziva građane da uz punu diskreciju Poreznoj upravi prijave nepoštivanje poreznih zakona. Prijave se mogu dostaviti putem:

Učinite korak za domovinu i pravednije društvo.

(Služba za odnose s javnošću)