Tužiteljstvo BiH: Nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj

Gotovo je ročište na kojem se razmatrao zahtjev za izručenje Zdravka Mamića, a Tužiteljstvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da se Mamića izruči.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić rekla je da od 32 kaznena djela za koja se tereti samo sedam je počinjeno nakon potpisa Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske. Ugovor je potpisan 2012., a na snagu je stupio 2014. godine

Kako prensosi Dnevni avaz, Bosiljčić je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama. 

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je i kako je zatražio ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

Mamić napao šefa Vrhovnog suda

Sud Bosne i Hercegovine danas je razmatrao zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa koje traži izručenje Zdravka Mamića po drugoj USKOK-ovoj optužnici koja Mamića i šestoricu okrivljenika, među kojima su njegov sin Mario i brat Zoran, tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.  

Rasprava u Sarajevu bila je pred sucem Mirsadom Strikom.

Po dolasku na ročište pred sud u Sarajevu Zdravko Mamić napao je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

– Poručujem mu da je korumpiran, nepošten i pokvaren – rekao je Zdravko Mamić.

Pogledajte video

Remaining Time -0:26

Đuro Sessa: Neka javnost procijeni

Nakon teških optužbi Zdravka Mamića, nepravomoćno osuđenog za izvlačenje novca iz Dinama i optuženog da je u sklopu zločinačkog udruženja oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna, nazvali smo Đuru Sessu, predsjednika Vrhovnog suda.

– Teško mi je ovo komentirati. Hrvatska javnost će ocijeniti tko govori, a ne što govori. Meni je savjest čista, a ovo što je izjavio samo Mamiću služi na čast – kaže predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Na pitanje hoće li tužiti Mamića za klevetu kaže:

– Ne znam sad ništa, moram vidjeti točno što je izjavio pa ću odlučiti kako se postaviti.

Mamićev odvjetnik: Neće se to tako brzo odlučiti

– Mi ćemo se usprotiviti izručenju Hrvatskoj. Djela koja mu se stavljaju na teret su od prije potpisivanja sporazuma o izručenju – kazao nam je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić dodajući kako će nakon ročišta o tome raspravljati sudsko vijeće.  

– Ovo je tek ročište, rasprava i neće se to tako brzo odlučiti i znati – uvjerava nas Rajić.

Nakon odluke ima još i vrijeme za žalbu, a potom ministar pravde BiH donosi konačnu odluku.

‘Mamićev odvjetnik dužan je to prijaviti nadležnim institucijama’

Reagirajući na izjavu odvjetnika Veljka Miljevića kako ima saznanja o navodnoj korumpiranosti šest sudaca, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) upozorila je u utorak na “nastavak korištenja medijskog prostora radi ostvarivanja bolje pozicije u kaznenom postupku stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu”.

”Udruga hrvatskih sudaca upozorava na nastavak korištenja medijskog prostora radi ostvarenja bolje pozicije u kaznenom postupku daljnjim potkopavanjem sudbene vlasti i stvaranju negativnog dojma o pravosuđu u cjelini. Pristrani istupi procesnih sudionika ne doprinose vjerodostojnosti pravosuđa niti pravičnosti”, priopćio je UHS.

Uz to, udruga je podsjetila da je svatko dužan prijaviti postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, ”a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu”.

Odvjetnik Veljko Miljević je u nedjelju, uoči odlučivanja o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, u medijskom istupu iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca, a da, iako je upoznat sa zakonskim odredbama, prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, naveo je Uskok u ponedjeljak ističući da će Miljevićevi navodi biti provjereni.

Uskok je priopćio kako je odvjetnik uoči odlučivanja o izručenju Mamića Hrvatskoj, iznio neodređene navode o korumpiranosti sudaca. Miljević pritom, dodao je Uskok, prethodno nije o tome obavijestio nadležne institucije, iako je vrlo dobro upoznat sa zakonskim odredbama koje se odnose na prijavljivanje kaznenih djela.

U priopćenju su naveli i kako pretpostavljaju “da mu prilikom javnog iznošenja takvih tvrdnji, s kojima je sukladno njegovim navodima upoznat već neko vrijeme, prvenstveni interes nije bio da se one ispitaju bez ugrožavanja probitaka eventualnog kaznenog postupka”.

Uskok je podsjetio kako je Miljevićev branjenik Zdravko Mamić, u lipnju prošle godine, na konferenciji za medije iznio navode o koruptivnim radnjama visokih pravosudnih dužnosnika odnosno o njihovim navodnim SMS porukama, a što se pokazalo lažnim.

Miljević je u nedjelju na RTL-u rekao kako je Zdravko Mamić najavio konferenciju za novinare koju je na njegov savjet otkazao, a na kojoj je htio govoriti o određenim oblicima korupcije u pravosuđu i to “od srednje do visoke razine”.

Kako je rekao Miljević, Mamić je htio imenovati šest sudaca, dodajući da se u kuloarima zna koji su suci spremni za takvu djelatnosti i koji u njoj sudjeluju.

Hrvatska traži izručenje Mamića po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta pred Županijskim sudom u Osijeku i potvrđena u svibnju kada su mu zbog toga odredili i mjeru pritvora.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Optužnica se odosi na Mamićevog sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića te na poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u BiH, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Sud BiH je u lipnju razmatrao zahtjev da se Mamiću odredi pritvor u toj zemlji do konačne odluke o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj no na kraju su mu samo nametnute mjere zabrane putovanja izvan zemlje uz obvezu javljanja policiji u Čitluku.