Svijet

Turska upozorava: Nastave li se sukobi u Siriji izbit će Treći svjetski rat!

Ne razriješe li se ratni sukobi u Siriji, SAD i Rusija mogle bi uzrokavati početak Trećeg svjetskog rata, upozorila je na to Turska.

U porastu su napetosti između dvaju glavnih gradova Washingtona i Moskve. Prošli tjedan SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo upozorili su Ruse i njihove saveznike, sirijsku vladu da će uvesti tzv. ekonomske sankcije nastavi li se bombardiranje opkoljenog Alepa.

“Prijetnje bez presedana”

U nedjelju je pak Rusija osudila Washington da koristi “prijetnje bez presedana”, aludirajući pritom na najavljivani cyber napad od Obamine administracije. Prijetnja je uslijedila nakon što su optužili Moskvu da je hakirala računala koja pripadaju američkim političkim organizacijama.

Među ostalim, otkriveno je tisuće mailova starijih članova Demokratskog Nacionalnog odbora (DNC) u kojima se spominju načini uništenja predsjedničke kandidature Berniea Sandersa. Objavljeni su i detalji putovnice Michelle Obame i ostale povjerljive informacije o zaposlenicima u Bijeloj kući.

– Neka bude jasno da će, ako se ovaj asimetrični rat između Amerike i Rusije nastavi, doći do točke rata – poručio je Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Turske, a kako navodi Independent.

Početkom listopada ruske novine upozorile su da Vladimir Putin igra “začuđujuće riskantnu igru”. Tabloid Moskovsky Komsomolets poručio je da bi stanje u Siriji moglo izazvati izravni vojni sukob između zemalja, i to sličnih razmjera kao za vrijeme Hladnog rata 1962. godine.

Naime, tada je tijekom Kubanske krize zabilježen vrhunac Hladnog rata. Sukob između SAD-a i tadašnjeg SSSR-a umalo je izazvao početak nuklearnog rata.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend