Tri sjajne predstave obilježile “Dječji vikend” na kazališnim danima u Vitezu

Jubilarni, 15. Dani kazališta „Vitez 2023“, u svom osmom tjednu ponudili su publici „Dječji vikend“ u kojemu su prikazane tri sjajne predstave za djecu.

Mališane, ali i njihove roditelje, u Vitezu najprije je oduševila predstava „Ivica i Marica u začaranoj šumi“, Sinjskog pučkog kazališta iz Sinja.

Riječ je o istinskoj kazališnoj čaroliji za najmlađe, u kojoj su uživali I njihovi roditelji, odnosno bake i djedovi. Brojnoj publici u Kazališnoj dvorani Vitez priključile su se i mlade košarkašice i košarkaši OKK “Vitez”, koji su organizirano stigli na predstavu.

Nakon predstave mladi glumci iz Sinja nagrađeni su dugotrajnim pljeskom, a brojna djeca poželjela su napraviti i fotografiju s Ivicom i Maricom te ostatkom kazališne skupine, u čemu su im gosti rado udovoljili.

Predstavu je režirao Željko Viculin, a prema tekstu Save Škobića. Uloge tumače Rebeka Čović, Toni Batovanja, Marta Malbaša, Luka Vidić, Iris Bošković, Leonarda Masle i Aneta Vrca. Pomoćnica redatelja je Petra Goreta, a za kostime je bila zadužena Marija Mandac.

Predstava “Put po svijetu”, Gradskog kazališta mladih Vitez, zabavila je, nasmijala i oduševila podjednako djecu, ali i njihove roditelje. Lepršava igra, pregršt songova i sjajna energija viteških glumaca pobrala je brojne simpatije te u nekoliko navrata i snažan pljesak.  

“Put po svijetu”, kazališna igrarija nastala pod “užarenim čekićem” viteških kazalištaraca, vodi nas u svijet gdje samo dječja mašta može doći i gdje je sve moguće – pa i to da se čitava planeta proputuje na malom zelenom romobilu. Mnoštvo pjesme, plesa, igre ima jednu svrhu – stvoriti četiri najbolja prijatelja, a njihovo prijateljstvo učiniti nezaboravnom životnom avanturom. Na sceni se igraju Bruno Grebenar, Nikola Matković, Marko Mirković i Ana Gabrić. Predstavu je režirao Marko Mirković, koji ujedno potpisuje i adaptaciju teksta Todeta Nikoletića. Tehnička potpora je Svjetlana Križanović, a izvršni producent predstave je Ivan Sajević.

Dječji vikend na kazališnim danima u Vitezu zaključila je predstava “Trnoružica i hrabri princ”, GKM-a Vitez. Brojna publika u punoj Kazališnoj dvorani u Vitezu uživala je u igri i energiji mladih kazalištaraca, a nakon predstave uslijedio je dugotrajan pljesak te, sada već, neizostavno slikanje onih najmlađih s glumcima na pozornici.

U predstavi igraju: Ana Radoš, Glorija Radoš, Ena Bonić, Klara Visković, Erika Vujević, Arijana Šantić, Pavla Plavčić, Lana Čalić, Emin Šahdan, Ena Čalić, Sofija Ćosić, Marija Martinović. Predstava je rađena po tekstu Save Škobića, adaptaciju teksta, kao i režiju potpisuje Anja Stipinović. Asistenti režije su Emin Šahdan i Glorija Radoš, a izvršni producent predstave je Ivan Sajević. 

Ovogodišnji kazališni dani bit će zaključeni narednog vikenda kada će publika imati priliku pogledati dvije profesionalne produkcije. Predstava „Balkanski kvadrat kredom“ u produkciji Alt teatra iz Sarajeva bit će odigrana u petak, 20.10., dok će Hrvatsko narodno kazalište Mostar u nedjelju, 22.10., zaključiti kazališne dane predstavom „Ženski razgovori“. Obje predstave na rasporedu su u 20,00 sati.

Generalni pokrovitelj 15. Dana kazališta „Vitez 2023“ je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna i ministar Bojan Domić, a partner festivala je ALF BiH.