Tri poslijeratna druga u Etno selu “Čardaci”

“Tri poslijeratna druga” nova je umjetnička instalacija koja je, kako kažu autori, kao ideja sazrijevala nekih godinu dana, a nastajala u „Corona“ vremenu i u nametnutoj samoizolaciji, te dobila svoju materijalizaciju u Etno selu “Čardaci” u Vitezu.

Uklopljena u idiličan i bajkovit prostor ovog turističkog bisera Srednje Bosne, instalacija na simboličan način prikazuje jednu manje bajkovitu stranu stvarnosti koju živimo u našoj zemlji.

Kako ističe mlada autorica i već dobro poznata umjetnica Kristina Livančić iz Viteza ideja nije nova i temelji se na sličnoj „fontani“ koja se nalazi u Pragu, no simbolika „savršeno odgovara stanju stvari u Bosni i Hercegovini“.

Tri željezne skulpture koje uriniraju u bazen s konturama Bosne i Hercegovine, autorsko je viđenje stvarnosti koju živimo posljednjih desetljeća. Provokativnost, iskrenost i snagu simbolike instalacije svatko će protumačiti i iščitati za sebe, ali da se radi o snažnoj umjetničkoj poruci svakako je nesporno. Instalacija još uvijek nema zvaničnog imena i dopušta da je svatko imenuje kako želi i tumači na svoj način, a takva zapravo i jeste stvarnost koju živimo u Bosni i Hercegovini.

Autori djela su Kristina i Rajko Livančić iz Viteza, a skulpture se mogu vidjeti u Etno selu “Čardaci” u Vitezu.